4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Άλλοι πεινάνε και άλλοι πλουτίζουν

Άλλοι πεινάνε και άλλοι πλουτίζουν
Σε  έκθεση του ΔΝΤ  αναφέρεται ότι η πανδημία έπληξε δυσανάλογα τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά «απειλώντας τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση της ακραίας φτώχειας στον κόσμο από το 1990».
Την ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι αντικρίζουν τα ερείπια που προκάλεσε  η πανδημία, κάποιοι άλλοι, που τα ονόματα τους χωράνε σε μικρό σημειωματάριο ,αναζητούν τρόπους για να γίνουν οι ίδιοι πιο πλούσιοι και πιο ισχυροί και οι αυτοκρατορίες τους πιο κραταιές και πιο ρωμαλέες. Ο θάνατος μου η ζωή σου, θα έλεγαν κάποιοι. Οι χασούρες μου, τα κέρδη σου, κάποιοι άλλοι. Η τρέλα του μεγαλείου, κάποιοι τρίτοι.Όποιες εκφράσεις  και αν χρησιμοποιήσει  κάποιος για να  εκφράσει  αυτόν τον απροκάλυπτο οικονομικό δαρβινισμό, η ουσία δεν αλλάζει: Η πανδημία αξιοποιήθηκε από τις ελίτ για  να κερδοσκοπήσουν  ασύστολα και ασύδοτα και για να βάλουν τις βάσεις για τα μελλοντικά υπερκέρδη τους, που θα προέρχονται  από την ολοκληρωτική εξάρτηση των ανθρώπων από αυτούς. Αισθάνονται άτρωτοι και πανίσχυροι .Οι Κυβερνήσεις όχι μόνο δεν τους βάζουν  φρένο αλλά τους ενθαρρύνουν στην προσπάθεια να γίνουν κυρίαρχοι του πλανήτη, εμφανίζοντας τους ως «ατρόμητους σωτήρες» και «θαραλέους κυνηγούς ευκαιριών» . Οι σπάνιες παρεμβάσεις  θα πρέπει να αποδοθούν σε γεωπολιτικές σκοπιμότητες (έρευνα για την Apple) και ανταγωνισμούς (πρόστιμα στην WV).
Όσα γίνονται  φέρνουν στο μυαλό   μαυραγορίτες, που εκμεταλλεύονται την απελπισία της πείνας και την απόγνωση της επιβίωσης για να αρπάξουν το βιός των πεινασμένων και των ανήμπορων.Παραπέμπουν  όμως  και στις  μετακατοχικές Κυβερνήσεις που –εμμέσως- αποδέχτηκαν ως νόμιμες αρκετές από αυτές τις "επενδύσεις" και τις κατοχύρωσαν με νόμο. 
Η  ζούγκλα των αγορών δεν είναι  κάτι καινούργιο, θα αντιτείνουν κάποιοι. Η πρακτική του  λύκου που χαίρεται στη αναμπουμπούλα επαναλαμβάνεται χιλιάδες χρόνια. Με τη μόνη διαφορά, ότι οι  ελίτ του παρελθόντος εποφθαλμιούσαν γή, ενώ οι  σημερινές εποφθαλμιούν τον πλανήτη. 
Κραυγαλέο παράδειγμα οι στρατηγικές των πολυεθνικών ψηφιακών κολοσσών. Τα αφεντικά τους δεν αρκέστηκαν στα τεράστια κέρδη που προήλθαν από την καθημερινότητα του κορονοϊού, αλλά φρόντισαν τώρα που οι αξίες βρίσκονται στο ναδίρ να αυξήσουν το μελλοντικό βαθμό εξάρτησης των ανθρώπων από αυτές . Σχεδόν αθόρυβα, λίγο πριν το ξέσπασμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Amazon, η Apple, το Facebook, η Google και η Microsoft, άρχισαν να επενδύουν  επιθετικά, εκμεταλλευόμενοι τα νέα δεδομένα. Η Apple αγόρασε τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες φέτος και κυκλοφόρησε ένα νέο iPhone. Η Microsoft έχει αγοράσει τρεις επιχειρήσεις . Η Amazon , έχει μισθώσει περισσότερα αεροπλάνα και από τον Μάρτιο έχει προσλάβει επιπλέον 175.000 άτομα . Η Google παρουσίασε νέες δυνατότητες ανταλλαγής μηνυμάτων και βίντεο. Το  Facebook επένδυσε στο Gojek, μια «σούπερ εφαρμογή» στην Νοτιοανατολική Ασία, έκανε μία τεράστια τοποθέτηση στην Ινδία , διέθεσε εκατοντάδες εκατομμύρια για να αγοράσει μια εταιρεία κινουμένων σχεδίων GIF , στηρίζει την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών 23.000 μιλίων που θα περιβάλλει την Αφρική και προχωρά στη σύσταση ενός Fund που θα επενδύει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις. «Όταν ο κόσμος αλλάζει γρήγορα, οι άνθρωποι έχουν νέες ανάγκες και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα νέα πράγματα που πρέπει να γίνουν » είπε  ο Zuckerberg, για το μέλλον που προβάλλει ευοίωνο για τον ίδιο αλλά δυστοπικό για όλους τους υπόλοιπους.
Και οι πολιτικοί; Αυτοί, αντί  να γίνουν οι ασπίδες των απλών ανθρώπων κρατούν για λογαριασμό των ισχυρών  το πορτάκι της φάκας, για να παγιδεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Με απλά λόγια παραμένουν  μέρος του προβλήματος, που αφορά στη συγκέντρωση ισχύος των ελίτ, ενώ θα έπρεπε να είναι  μέρος της λύσης του. Λες και ο κορονοϊός έπληξε τη λειτουργία της μνήμης τους και μέσα σε λιγότερο από εκατό μέρες ξέχασαν όσα  έλεγαν περί υγιούς ανταγωνισμού, περί ανεμπόδιστης λειτουργίας της αγοράς, περί  προστασίας  των καταναλωτών , περί  κυριαρχίας του λαού  έναντι της οικονομικής κυριαρχίας. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και ο κ. Μητσοτάκης. Φυσικά, μπροστά στον Τράμπ και στην Μέρκελ ο δικός μας θυμίζει επαρχιώτη γυρολόγο, που γυρίζει τα χωριά για να πουλήσει λευκά είδη. Γιατί άλλο να κάνεις πλάτες στον Zuckerberg και άλλο να παρακαλάς  τον Φρίτς, να μας προτιμήσει για τις διακοπές του. Αλλά και αυτός προσπαθεί με κάθε τρόπο και με διαθέσιμο μέσο να κάνει ισχυρότερους τους δικούς μας ισχυρούς και ασθενέστερους τους αδύναμους. Η πολιτική στήριξης της οικονομίας  όσο και αν  υπερβάλλει εαυτόν για να πείσει- με φόντο το ηλιοβασίλεμα -ότι έχει στόχο  το καλό μας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανέχεια, στην ανεργία , στο κλείσιμο χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και στην ενίσχυση εκείνων που δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης: Των ολιγαρχών και των επίδοξων ολιγαρχών.Και με το χαμόγελο στα χείλη  ,  μας σπρώχνει προς την ... φάκα.