4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Βρεταννική ραψωδία

Βρεταννική ραψωδία
Η απομόνωση της βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στην κατάμεστη αίθουσα της βρετανικής βουλής στο Λονδίνο ήταν αποκαρδιωτική για την ίδια. Ενώ υπεραμυνόταν του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit, ο άνεμος αντίστασης στις πολιτικές της φαινόταν να είναι πιο ισχυρός από ποτέ, καθιστώντας σαφές ότι δεν διαθέτει πια σχεδόν καμία πιθανότητα να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους για μια πλειοψηφία από τους βουλευτές.
 
Μόλις χθες το βράδυ η Μέι είχε επιχειρήσει να παρουσιάσει ως επιτυχία την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας από το υπουργικό της συμβούλιο μετά από πέντε ώρες διαβουλεύσεων. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ίχνος θριαμβευτικής διάθεσης. Ίσως και η ίδια η πρωθυπουργός να είχε διαισθανθεί ότι η ειρηνική ατμόσφαιρα θα είχε εξαιρετικά μικρή διάρκεια. Μόλις μερικές ώρες αργότερα εγκατέλειπε τη θέση του ο υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Η παραίτησή του συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη της υπουργού Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι. Σειρά υψηλόβαθμων συνεργατών της κυβέρνησης αποχώρησαν επίσης εν μέσω δημοσιογραφικών σεναρίων ότι το κύμα παραιτήσεων θα έχει συνέχεια.
 
Ο συνασπισμός δυνάμεων και προσώπων που έχει σχηματιστεί απέναντί της είναι αξιοσημείωτος. Όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το μικρό βορειοϊρλανδικό DUP -από την στήριξη του οποίου εξαρτάται η κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι- όπως και αντάρτες από το ίδιο το κυβερνών κόμμα από αμφότερα τα στρατόπεδα της αντιπαράθεσης για το Brexit θέλουν να απορρίψουν το σχέδιο συμφωνίας.
 
Και σαν μην έφταναν όλα αυτά η βρετανή πρωθυπουργός φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αποστασίας εναντίον της στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο ακραιφνής οπαδός του Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ απείλησε την Τερέζα Μέι με ψήφο δυσπιστίας και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εργάζεται για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 48 επιστολών από βουλευτές των Συντηρητικών. Παρά τη σοβαρότητα αυτής της ανταρσίας, θεωρείται μάλλον απίθανο ότι κάποιος υποψήφιος θα είναι σε θέση να συνενώσει υπέρ του την κατακερματισμένη από έριδες κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρηδων.
 
Γεγονός είναι πάντως ότι η βρετανή πρωθυπουργός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ίσως τώρα πραγματικά να μετανιώνει και να οργίζεται για τις αχρείαστες πρόωρες εκλογές που είχε προκηρύξει πέρυσι, με αποτέλεσμα να απολέσει την κυβερνητική πλειοψηφία που προηγουμένως διέθετε. Επιπλέον η σκληρή γραμμή που είχε υιοθετήσει αρχικά στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit φαίνεται να μην της βγαίνει. Πολλές από τις τολμηρές διεκδικήσεις της, όπως μια έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ενιαία αγορά, από την Τελωνειακή Ένωση και από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου φαίνεται ότι έχουν εξασθενήσει και τροποποιηθεί βάσει του κειμένου στο σχέδιο συμφωνίας.
 
Είναι άκρως αμφίβολο ότι το ρίσκο να φέρει τους αντιπάλους της προ τετελεσμένων γεγονότων θα αποφέρει καρπούς για την Τερέζα Μέι. Ο κίνδυνος εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία διατηρείται. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να αποτελεί και το ισχυρότερο χαρτί στα χέρια της βρετανής πρωθυπουργού. Εάν το σχέδιο συμφωνίας απορριφθεί ή η ίδια χάσει την εξουσία υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί χάος στη Μ. Βρετανία. Οι πολέμιοι του Brexit ελπίζουν ότι ίσως τότε καταστεί εφικτή η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με στόχο την καταψήφιση του Brexit. Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ελπίζει σε πρόωρες εκλογές. Και οι υπέρμαχοι του Brexit εύχονται το όνειρο μιας Μ. Βρετανίας απόλυτα απελευθερωμένης από τα δεσμά της ΕΕ θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.