4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η Βαλκανική πυριτιδαποθήκη

Η Βαλκανική πυριτιδαποθήκη
Γύρω στις 11 μ.μ., την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, η πΓΔΜ ανακάλυψε ότι τα δύο κύρια κόμματά της είχαν τερματίσει στήθος με στήθος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, ηγέτη της κυβερνώντος κόμματος Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Δημοκρατικό Κόμμα Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας (VMRO-DPMNE), και ο Ζόραν Ζάεφ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της Μακεδονίας (SDSM), συγκεντρώθηκαν μόλις λίγα μέτρα μακριά οι μεν από τους δε στο κέντρο των Σκοπίων, την πρωτεύουσα της πΓΔΜ, για να γιορτάσουν την υποτιθέμενη νίκη τους. Ήταν ασαφές ποιο κόμμα, αν μπορέσει κάποιο, θα ήταν σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
 
Ο Γκρουέφσκι του VMRO-DPMNE εξασφάλισε 51 από τις 120 συνολικές έδρες, δύο περισσότερες από το SDSM του Ζάεφ. Στις 9 Ιανουαρίου του 2017, ο Γκρουέφσκι έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Με μόνο δύο εκπροσώπους περισσότερους από τον Ζάεφ.Απετυχε.Όμως , ο πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο αντιπολιτευόμενο μέχρι τώρα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παρά το ότι με τις συμμαχίες με τα αλβανικά κόμματα διαθέτει  67 από τις 120 έδρες με το διάτρητο επιχείρημα ότι ο συνασπισμός του με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Σημειώνεται ότι τα τρία μεγάλα αλβανικά κόμματα, τα οποία ελέγχουν 18 έδρες, διαμόρφωσαν μια κοινή πλατφόρμα και για να συνεργαστούν είχαν ως όρους : την χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας, δίκαιη εκπροσώπηση στην δημόσια διοίκηση, καθώς και υποστήριξη για το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, το οποίο θα πρέπει να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.
Τελικά η  συμφωνία που πέτυχαν με τον Ζάεφ περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι : τα αλβανικά, , θα γίνουν ισότιμη γλώσσα. Ακόμη και το δηνάριο θα εκδίδεται και στην αλβανική. Αστυνομικές και στρατιωτικές σημάνσεις θα γράφονται στα σλαβικά και τα αλβανικά, ενώ και στο δικαστήριο θα ομιλείται η αλβανική.
Προφανώς η στάση του  κ. Ιβανοφ  κρύβει τον φόβο ότι η άνοδος του συνασπισμου στην εξουσία θα ανοίξει τον φάκελο Γκρούεφσκι. Σημειώνεται ότι εδώ και ένα χρόνο ειδική εισαγγελέας διενεργεί ανακρίσεις σε βάρος του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, ο οποίος θεωρείται ο πολιτικός πατέρας του προέδρου Ιβανόφ. Βαρύνεται με τις κατηγορίες της διαφθοράς μεγάλης κλίμακας και του φιμώματος της δικαιοσύνης και του τύπου. 
Θα μπορουσε να πεί κανείς ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα αν δεν υπήρχε το θέμα των αλβανών. Η άρνηση του Ιβανοφ μπορεί να ερμηνευτεί απο τους αλβανούς ωςα ποκλεισμός απο την εξουσία και αυτό με την σειρά του μπορεί να βάλει φωτιά σε όλα τα Βαλκάνια.Διότι εκρηκτική είναι η κατάσταση των Αλβανών , στη νότια Σερβία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο. Ακόμη και στη «μητέρα» Αλβανία οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι τεταμένες χωρίς να αποκλείεται η έκρηξη βίας. Στο Κοσσυφοπέδιο οι  Σέρβοι ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας και οι Αλβανοί ελέγχουν τον νότο, παρ’όλο που η περιοχή εξακολουθεί να έχει μια μικρή πλειοψηφία Σέρβων που ζουν ανήσυχα στους διάσπαρτους θύλακές τους. Η Βοσνία αντιμετωπίζει άκαμπτες διαιρέσεις στις Σερβικές, τις Βοσνιακές Μουσουλμανικές και τις Κροατικές κοινότητές της, και κάποιοι νέοι άνθρωποι έχουν παρασυρθεί στην Συρία από το Ισλαμικό Κράτος (επίσης γνωστό ως ISIS).
Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε πρόσφατα σε επίσκεψή της στα Σκόπια ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ μοιάζει με παιγνίδι με τη φωτιά.  Για μεγάλο διάστημα το θέμα της αλλαγής των συνόρων ήταν ταμπού. Σήμερα οι  δυνάμεις που όλο και πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση θέτουν θέμα συνόρων ενισχύονται και οι εξελίξεις στην πΓΔΜ μπορεί να αποδειχθούν καταλύτης.