4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η Ευρώπη στην εποχή των εμβολίων

Η Ευρώπη στην εποχή των εμβολίων
Η μεγάλη ηλικία σε συνδυασμό με υποκείμενα νοσήματα ήταν τα θέματα που επικράτησαν στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στα γηροκομεία, από όπου ξεκίνησε η πρώτη φάση εμβολιασμού την Κυριακή στη Γαλλία. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρει για αργότερα τον εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού και το αναπάντητο ερώτημα: «Κατά πόσο επί της ουσίας οι εμβολιάζοντες θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί των εμβολιαζόμενων;». Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με το ερώτημα έφεραν στην επιφάνεια το ζήτημα διαχείρισης του στοκ των εμβολίων, όπως υπογραμμίζει ο Ζιλ Πιελού ειδικός στο μεγάλο νοσοκομείο Τενόν στο Παρίσι: «Είμαι βαθιά απογοητευμένος, τι προέχει; Η λογική διαχείρισης των δόσεων; Τότε θα πρέπει αυτό να ειπωθεί ξεκάθαρα», τονίζει.
Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει έως την Άνοιξη, αρχικά για τις ηλικίες άνω των 75 ετών. Στη συνέχεια ακολουθούν εκείνοι άνω των 65 και αργότερα οι νοσηλευτές άνω των 50 ετών. Οι εμβολιασμοί για τους νεότερους νοσηλευτές προβλέπεται να γίνουν κατά την τρίτη φάση, τέλος της Άνοιξης και πιθανότατα Ιούνιο.
Ο επόμενος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι τώρα να πείσει τους πλέον δύσπιστους να εμβολιαστούν. Για την ώρα οι αρνητές φαίνεται να αποτελούν την πλειοψηφία. Μάλιστα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του IFOP-Fiducial για το κανάλι CNews και του Sud Radio στις αρχές Δεκεμβρίου, το 61 % των Γάλλων δήλωναν αποφασισμένοι να μην εμβολιασθούν κατά του Covid-19. Η έρευνα έγινε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 ατόμων. Σύμφωνα μάλιστα με την κομματική τους ένταξη, οι πιο απρόθυμοι εντάσσοται στα άκρα. Η έρευνα ανέδειξε πως το 80% των υποστηρικτών του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν δεν θέλει να εμβολιασθει, όπως επίσης και το 69% των υποστηρικτών του κόμματος των Ανυπότακτων του Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι είναι μοιρασμένοι, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Μακρόν (τουτέστιν 62% αυτών) τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού.
 
Ιταλία 
 
Στην Ιταλία συνεχίζει να λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις το θέμα του εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας. O ιταλικός Tύπος επιβεβαιώνει σήμερα ότι κυρίως στις βόρειες περιφέρειες της χώρας, μεγάλο μέρος του διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού τους δήλωσε ότι δεν θέλει να εμβολιαστεί. Σε αρκετές περιοχές της Λομβαρδίας μάλιστα, η οποία επλήγη όσο καμία άλλη περιφέρεια από τον κορωνοϊό, το ποσοστό εκείνων που αρνούνται να εμβολιασθούν, ξεπερνά το 50%
 
Ο προβληματισμός είναι τεράστιος, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η αρνητική αυτή στάση μπορεί να επηρεάσει σαν ντόμινο και ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Οι συγγενείς των ηλικιωμένων που βρίσκονται στους οίκους ευγηρίας είναι οργισμένοι, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. Συχνά δεν μπορούν να επισκεφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στις δομές αυτές ήταν τεράστιο, ενώ τώρα που βρέθηκε το εμβόλιο, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί μια πολύτιμη ασπίδα προστασίας.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές όμως, όποιος τάσσεται κατά του εμβολίου και εργάζεται σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Μπορεί να υπάρξει δηλαδή, πιθανότητα απόλυσης και ποινικής δίωξης. Αύριο τα συνδικάτα των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας αναμένεται να συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου υγείας σε αναζήτηση πιθανών λύσεων. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης Κόντε δε, ορισμένα στελέχη της άρχισαν να διαφοροποιούνται και να αμφισβητούν την επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του εθελοντικού εμβολιασμού.
Η κεντροαριστερή υφυπουργός υγείας Σάντρα Τζάμπα δήλωσε ανοικτά ότι, δεδομένης της κατάστασης, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός, ξεκινώντας από  όσους εργάζονται στο δημόσιο. Και ο έτερος υφυπουργός υγείας, Πάολο Σιλέρι, από τα Πέντε Αστέρια, προσθέτει: «Αν δεν εμβολιαστούν τουλάχιστον τα δυο τρίτα του πληθυσμού, θα χρειαστεί να λάβουμε μέτρα, αποφασίζοντας την υποχρεωτική χορήγηση του εμβολίου».
Ενδιαφέρον προκαλεί, ότι στο πιο πρόσφατο σχετικό γκάλοπ, το οποίο διεξήχθη στις 16 του μηνός, οκτώ στους δέκα ιταλούς απάντησαν ότι σκοπεύουν να εμβολιαστούν. Μήπως τελικά ήταν ένα υπερβολικά αισιόδοξο στατιστικό δείγμα, και δεν ρωτήθηκε ούτε ένας νοσηλευτής, εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας;
 
Γερμανία
 
Εκατοντάδες κέντρα εμβολιασμού έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρη τη Γερμανία. Σε αυτά προστίθενται οι κινητές μονάδες εμβολιασμού που πρόκειται να επισκεφθούν κυρίως τα γηροκομεία. Συνολικά 1,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αναμένονται στη Γερμανία μέχρι το τέλος του χρόνου. Στα τέλη Μαρτίου ο αριθμός θα έχει αυξηθεί στις 11 με 13 εκατομμύρια δόσεις. Προφανώς δεν επαρκούν για έναν πληθυσμό 83 εκατομμυρίων. Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την κοινωνική πολιτική, υπολογίζει ότι με τις διαθέσιμες ποσότητες δεν μπορούν να εμβολιαστούν περισσότεροι από 5 εκ. άνθρωποι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, κατά συνέπεια "ο χρόνος πιέζει, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι ο ιός αρχίζει να μεταλλάσσεται. Θα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, πριν αναπτύξει αντίσταση στο συγκεκριμένο εμβόλιο". 
 
Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό. Πολλοί από τους ενδιαφερόμενους για το εμβόλιο, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι, έχουν ενδοιασμούς και απορίες, ζητούν διευκρινίσεις. Όπως τονίζει η υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου Ούρσουλα Νόνεμαχερ "είναι εύκολο να πεις ότι αφού χθες πήραμε το εμβόλιο, σήμερα αρχίζουμε εμβολιασμούς κατά χιλιάδες. Αλλά εδώ χρειάζεται μία προετοιμασία. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να ενημερωθούν, να μιλήσουν με συγγενείς τους, σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται έγκριση δικαστικού συμπαραστάτη. Βλέπουμε ότι πολλές φορές οι συγγενείς συνοδεύουν τους ηλικιωμένους στον εμβολιασμό για να τους ηρεμήσουν. Όλα αυτά απαιτούν σχέδιο και οργάνωση".
Αισιοδοξία προκαλεί η είδηση ότι μέσα στον Ιανουάριο η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει και το εμβόλιο της εταιρίας Moderna. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μάλιστα το πλεονέκτημα ότι συντηρείται πιο εύκολα από το αντίστοιχο των BionTech/Pfizer, το οποίο θα πρέπει να διατηρείται στους -70 βαθμούς, διαφορετικά εξασθενεί μέσα σε λίγες ημέρες. Όπως επισημαίνει ο Μπούρκχαρντ Ρούπερτ, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στο Βερολίνο, "όταν το εμβόλιο βγαίνει από τους -70 βαθμούς, δεν επιτρέπεται να ξαναμπεί σε θερμοκρασία συντήρησης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει η κατάλληλη οργάνωση, ώστε να μην χαθεί ούτε μία δόση εμβολίου..." 
ΠΗΓΗ: DW