4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η ακροδεξιά απειλή

Η ακροδεξιά απειλή
Την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε ένα αξιοσημείωτο άλμα σε περιστατικά ακροδεξιάς τρομοκρατικής βίας σε όλο τον κόσμο, από την επίθεση του 2011 στη Νορβηγία που άφησε 77 άτομα νεκρούς μέχρι τους πυροβολισμούς στο τζαμί στην Christchurch στη Νέα Ζηλανδία το 2019 που σκότωσαν 51 ανθρώπους. Οι Αμερικανοί έχουν πενθήσει σφαγές σε ένα Walmart στο Ελ Πάσο το 2019, μια συναγωγή στο Πίτσμπουργκ το 2018, και μια εκκλησία κυρίως μαύρων στο Τσάρλεστον το 2015, μεταξύ άλλων λευκών ρατσιστικών, αντισημιτικών, και αντι-μεταναστευτικών επιθέσεων.
Ακροδεξιοί ακτιβιστές πρόσφατα διαδήλωσαν σε πόλεις των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογική ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εμπλεκόμενοι σε καυγάδες, μαχαιρώματα, και πυροβολισμούς. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξυπνούν σχετικά με την γενική απειλή της ακροδεξιάς βίας, αλλά μια άλλη ανησυχητική εξέλιξη δεν έχει κερδίσει ανάλογη προσοχή: η διείσδυση αυτών των εξτρεμιστών στις τάξεις της επιβολής του νόμου και του στρατού -τα ίδια τα όργανα που είναι επιφορτισμένα με την διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας.
Για δεκαετίες, οι γερμανικές Αρχές θεωρούσαν τον ακροδεξιό και τον λευκό-ρατσιστικό εξτρεμισμό στις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας ως θέμα μερικών «σάπιων μήλων». Ωστόσο, υπάρχει τώρα μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι αυτή η παρουσία είναι στην πραγματικότητα διαδεδομένη και έχει συνενωθεί σε οργανωμένα δίκτυα . Στα τέλη Νοεμβρίου, οι γερμανικές Αρχές διενήργησαν δύο έρευνες που εντόπισαν 26 στρατιώτες και εννέα αστυνομικούς  οι οποίοι οργάνωσαν και συμμετείχαν σε ομάδες chat που μοιράζονταν ακροδεξιό και αντισημιτικό περιεχόμενο.
 
Αυτή η απειλή εκδηλώνεται όλο και περισσότερο μέσα στις στρατιωτικές κοινότητες και στις κοινότητες επιβολής του νόμου. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν τεκμηριώσει πολλές περιπτώσεις ακροδεξιού εξτρεμισμού στον στρατό, την αστυνομία, και τις υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων αναφορών για αξιωματικούς που συμμετέχουν σε ρατσιστικές και νεοναζιστικές ομάδες διαδικτυακής συνομιλίας (chat groups) και αποκαλύψεων για μια ομάδα στρατιωτών και αστυνομικών .
Το μέγεθος του προβλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε σαφές αυτό το καλοκαίρι. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς τον Μάιο απογείωσε τις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter που προκάλεσαν σημαντικές αντιδράσεις από το εξτρεμιστικό περιθώριο, συμπεριλαμβανομένων και από μαχητές ακροδεξιών ακτιβιστών με στρατιωτικό υπόβαθρο. Ένας έφεδρος του στρατού και δύο βετεράνοι συνελήφθησαν στο Λας Βέγκας να συνωμοτούν για βία εναντίον μιας διαδήλωσης του Black Lives Matter εκεί, ενώ ένας εν ενεργεία λοχίας της αεροπορίας  με δεσμούς με την λεγόμενη σκηνή Boogaloo -ένα κίνημα ακτιβιστών υπέρ του δικαιώματος οπλοφορίας και λευκών ρατσιστών που επιδιώκουν να ξεκινήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο- προχώρησε σε μια οκταήμερη εφόρμηση με πυροβολισμούς και επιθέσεις στις οποίες δολοφόνησε έναν ομοσπονδιακό φρουρό ασφαλείας. Σε όλη την χώρα, αξιωματικοί πιάστηκαν σε βίντεο ή σε σκάνερ (scanners) της αστυνομίας  κατά την διάρκεια διαμαρτυριών του Black Lives Matter να ενεργούν με τρόπους που ευνόησαν λευκές πολιτοφυλακές, επαγρυπνούντες (vigilantes), και ένοπλους αντι-διαδηλωτές.
 
Τα προβλήματα πηγαίνουν βαθύτερα από μεμονωμένους κακούς δρώντες σε τοπικά τμήματα και μονάδες. Το 2019, η ProPublica αποκάλυψε  ότι σχεδόν 10.000 πράκτορες της Συνοριοφυλακής των ΗΠΑ - συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της Υπηρεσίας- ήταν μέλη μιας ομάδας στο Facebook που μοιραζόταν ρατσιστικά, αντι-μεταναστευτικά και μισογυνικά μιμίδια και περιεχόμενο. Μια άλλη έκθεση  βρήκε εκατοντάδες αστυνομικούς εν ενεργεία και συνταξιούχους σε ρατσιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες στο Facebook -αποκαλύψεις που οδήγησαν περισσότερα από 50 τοπικά αστυνομικά τμήματα να ξεκινήσουν έρευνες , με αποτέλεσμα τουλάχιστον μια υπόθεση στην οποία απολύθηκε ένας αξιωματικός για «παραβίαση πολιτικών του τμήματος» .