4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η αναπτυξιακή φούσκα

Η αναπτυξιακή φούσκα

Μία από τις αιτίες που η ελληνική οικονομία σύρθηκε στα Μνημόνια, ήταν το μοντέλο ανάπτυξης που διαχρονικά και υπερκομματικά οι πολιτικές της ηγεσίες επέλεξαν να ακολουθήσουν. Απο τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 μέχρι και το 2008 , η "ατμομηχανή" της οικοδομής έσερνε την ελληνική οικονομια, η οποία ταυτόχρονα βίωνε τη σμίκρυνση  της γεωργίας και τη συρρίκνωση μίας  ελαφριάς βιομηχανίας που  είχε κτιστεί για να καλύψει –αρχικά-τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης και με υλικά τις "προνομιακές σχέσεις" κάποιων βομηχάνων με το πολιτικό σύστημα που τους εξασφάλιζαν προνομικά δάνεια, προστασία από το διεθνή ανταγωνισμό και φτηνό κόστος εργασίας.Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας κατεδάφισε τα κτισμένα  πάνω στην άμμο οικοδομήματα και όταν ήλθαν τα Μνημόνια το μόνο που είχε απομείνει ήταν τα ερείπια της οικοδομής.

Πάνω στά  ερείπια αυτά και με κράχτη την «εξωστρέφεια» οι Μνημονιακές Κυβερνήσεις ξεκίνησαν να χτίζουν το νέο αφήγημα για την οικονομία, το  οποίο καθημερινά αποδεικνύεται τόσο παλιό όσο οι οικοδομές της εποχής του Χαλκού. Οι Κυβερνήσεις με τον τρόπο αυτό, εγκλώβισαν –για μία ακόμα φορά -τους Έλληνες σ΄ ένα αμφιβόλου ανθεκτικότητας και αντοχής κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας:Τον τουρισμό. Βαδίζοντας πάνω στα χνάρια των πολιτικών τους προγόνων των δεκαετιών του ΄60 και ΄70 που είχαν χρήσει τους εργολάβους ώς «εθνικούς ευεργέτες» , οι σύγχρονοι ανέδειξαν τις πολυεθνικές του τουρισμού σε «σωτήρες», τους τουριστικούς πράκτορες σε «οσίους» , τους ξενοδόχους σε «αγίους» και όλα τα υπόλοιπα γρανάζια (από καφετζήδες μέχρι πουλμαντζήδες) που συμπλήρωναν την τουριστική βιομηχανία, σε «αγγέλους». Και αφού το πολιτικό σύστημα ολοκλήρωσε το «νέο» αφήγημά του, έπεισε τους Έλληνες να πανηγυρίζουν για τα στίφη των Γερμανών οικοδόμων που έλιαζαν τα κορμιά τους στις ελληνικές θάλασσες.

Η καραντίνα, τα κλειστά αεροδρόμια και τα δεμένα στους μόλους κρουαζιερόπλοια, σαν σύγχρονοι εικονοκλάστες αποδομούν το αφήγημά τους, δικαιώνοντας όλους εκείνους που προειδοποιούσαν οτι η εξάρτηση της οικονομίας από μία δραστηριότητα είναι "ρώσικη ρουλέτα". Τραβάς τη σκανδάλη και δεν ξέρεις αν στην θαλάμη βρίσκεται η θανατηφόρα σφαίρα.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη με το κίτρινο γιλεκάκι εμπρός απο τα ερείπια των κτιρίων του παλιού αεροδρόμιου στο Ελληνικό, έδειξε ότι όταν  ο κορονοϊός παρέδιδε «μαθήματα», οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες «έπαιζαν με τα κινητά τους τηλέφωνα».

«Γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο ...ένα έργο που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα, όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 Όμως ούτε τα κίτρινα γιλέκα ούτε οι κάσκες ούτε οι μπουλντόζες ούτε τα ερείπια, μπορούν  να κουκουλώσουν την αλήθεια. Η επένδυση της Lamda , του κ. Λάτση και των συνεταίρων του, δεν είναι άλμα στο μέλλον αλλά επιβίβαση στην ταχεία που μας γυρνάει στο ματωμένο παρελθόν. Γιατί η «νέα Ελλάδα» που επαινεί ο πρωθυπουργός είναι το παιδί που γεννήθηκε απο το σμίξιμο της οικοδομής με τον τουρισμό. Με τις ευλογίες του πολιτικού συστήματος, στο Ελληνικό γεννιέται μία σύγχρονη Άτη** που σύντομα θα απλωθεί σε ολόκληρη την οικονομία, προετοιμάζοντας τον επόμενο όλεθρο.

Οι  ουρανοξύστες, το καζίνο, τα εμπορικά κέντρα, τα διαμερίσματα των πλουσίων, οι μαρίνες , τα φαγάδικα, τα..., που προορίζονται για τους τουρίστες -εσωτερικού και εξωτερικού- για τα οποία συναίνεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση και η τωρινή υλοποιεί, είναι το πιστοποιητικό γέννησης του- γερασμένου που με συνεχή λίφτινγκ πλασάρεται ως νέο-αναπτυξιακού δόγματος της ελληνικής οικονομίας .

Το σόου του κ.Μητσοτάκη στο Ελληνικό, δεν είναι απόδειξη επιτυχίας αλλά σιωπηλή παραδοχή της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος να διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Όποιον και αν ρωτήσεις θα παραδεχτεί, ότι για το σημερινό χάλι της χώρας και για την οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση των περισσότερων πολιτών της, ευθύνεται η οικονομία της οικοδομής και του τουρισμού. Και τί είναι το Ελληνικό; Κατασκευές που απευθύνονται σε τουρίστες. Και οι θέσεις  εργασίας ; Κακοπληρωμένες δουλειές γκρουπιέρηδων, πωλητών, εργατών, καθαριστριών, υπαλλήλων εταιριών καθαρισμού και φύλαξης ...που θα εξαϋλωθούν στην πρώτη αναποδιά στο όνομα της επόμενης κρίσης. Θέσεις εργασίας ανάλογες με εκείνες που σήμερα χάνονται λόγω  του κορονοϊού και που είναι η απόδειξη της απόστασης που χωρίζει την  κατάρρευση απο τη θριαμβολογία. Και είναι σίγουρο ότι το "μεγαλύτερο έργο της Μεσογείου" όπως παρουσίασε ο κ.Μητσοτάκης το Ελληνικό, είναι εξίσου-αν όχι περισσότερο - ευάλωτο στην επόμενη «πανδημία». Και τότε στα χιλιάδες στρέμματα της "επένδυσης" αντί για ευρώ, θα κυκλοφορούν ...αράχνες.

Για να μην αδικούμε τον πρωθυπουργό, ανάλογη οπτική έχει και το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης. Το αντιλαμβάνεσαι από την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στους κομπασμούς του πρωθυπουργού. Ούτε λέξη για το αδιέξοδο αναπτυξιακό όραμα αλλά παράθεση  επιχειρημάτων  που εστιάζονται στο κατα πόσο οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες διευκολύνουν την ολοκλήρωση της ...επένδυσης!

Τα Μνημόνια και ο κορονοϊος βύθισαν τη χώρα ακόμα περισσότερο στην εξάρτηση και στη μιζέρια. Αλλά ακόμα και η καταστροφή, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για μία νέα πορεία που θα αποτρέψει στο μέλλον τέτοιες περιπέτειες. Όμως , το πολιτικό σύστημα όχι μόνο εθελοτυφλεί αλλά προσπαθεί να επιβάλλει μία αναπτυξιακή ομερτά, μακιγιάροντας την καταστροφή για να την εμφανίσει  σαν πρόοδο. Η επιστροφή στην οικοδομή και στον τουρισμό  σε βιομηχανική κλίμακα, δεν είναι πρόοδος αλλά οπισθοδρόμηση. Οι φιέστες και οι  πομπώδεις δηλώσεις δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια: Την Παρασκευή στο Ελληνικό δεν κατεδαφίστηκαν κτίρια αλλά  η ελπίδα  ότι η δεκαετής τραγωδία που έζησε η χώρα δεν θα επαναληφθεί. Το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ότι δεν διαθέτει  την ευθυκρισία , την ειλικρίνεια και τη ωριμότητα να παραδεχτεί τα λάθη του και έτσι μας  γύρισε πίσω στη δεκαετία του ΄60, όταν οι τότε Κυβερνήσεις με τα μπετονένια εκτρώματα των εργολάβων «εξωράϊζαν» την Αθήνα, για να υποδεχθεί ... τουρίστες.