4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η επιστροφή των τζιχαντιστών

Η επιστροφή των τζιχαντιστών
Όταν οι Δυτικοί έφτασαν στο χαλιφάτο, έκαιγαν τα διαβατήριά τους, απορρίπτοντας τελετουργικά την εθνική τους ταυτότητα, και κόμπαζαν για την πράξη τους στο Twitter. Τώρα που το Ισλαμικό Κράτος (ή ISIS) έχει χάσει τα τελευταία εδάφη του στο Ιράκ και την Συρία, εκατοντάδες από αυτούς τους Δυτικούς και τα παιδιά τους έχουν κολλήσει σε στρατόπεδα και φυλακές στην βόρεια Συρία και το Ιράκ, συχνά ελπίζοντας να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Οι κυβερνήσεις τους, ωστόσο, δεν θέλουν να πάρουν πίσω τούς τζιχαντιστές -και καταφεύγουν σε αμφίβολα μέτρα για να τους αφήσουν εκτός.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να αποστερούν τους ταξιδιώτες του ISIS από την ιθαγένειά τους για να τους αποτρέψουν από το να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 
Σύμφωνα με [την εφημερίδα] The Independent , τουλάχιστον 150 Βρετανοί έχουν απογυμνωθεί από την ιθαγένειά τους από το 2010, αν και δεν είναι σαφές πόσες περιπτώσεις συνδέονται άμεσα με την συριακή διαμάχη. Η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Δανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης γνωστό ότι έχουν ανακαλέσει την ιθαγένεια μελών και στρατολόγων του ISIS˙ πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, είτε εξέτασαν την εφαρμογή του μέτρου είτε ψήφισαν νόμους που τους επέτρεπαν να το πράξουν.
 
Η απογύμνωση των ταξιδιωτών του ISIS από τα διαβατήριά τους εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Το πρώτο είναι εκδίκηση.  Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι έλεγχος του φόρτου των υποθέσεων, δεδομένου ότι το κόστος παρακολούθησης των επαναπατριζόμενων ήδη πιέζει τους πόρους των ευρωπαϊκών οργανισμών επιτήρησης και αντιτρομοκρατίας.
 
Βεβαίως, τα δικαστήρια στην Ευρώπη έχουν συχνά ανακαλέσει την ιθαγένεια ατόμων που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα όπως η τρομοκρατία, υπό τον όρο ότι οι καταδικασθέντες είχαν διπλή υπηκοότητα. 
 
Η ανάκληση της ιθαγένειας των ταξιδιωτών του ISIS εγείρει νομικά ερωτήματα και είναι κακή πολιτική. Ο διεθνής νόμος για τα ανθρώπινα δικαιώματα προβλέπει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα σε μια ιθαγένεια και ότι κανείς δεν μπορεί να στερηθεί την ιθαγένειά του, αν αυτό θα τον καθιστούσε απάτριδα. Οι περισσότεροι εθνικοί νόμοι, επιπλέον, δεν επιτρέπουν την απογύμνωση ατόμων από την εθνικότητά τους με απλή διοικητική πράξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Αρχές ήταν ελλιπώς επιμελείς στο να διασφαλίσουν ότι το συγκεκριμένο άτομο έχει έγκυρη αξίωση για ιθαγένεια αλλού. Στα τέλη του 2018, για παράδειγμα, ένας Βρετανός δικαστής εμπόδισε την απόφαση της κυβέρνησης να αποστερήσει από δύο τζιχαντιστές τα διαβατήριά τους, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν έγκυρη εναλλακτική υπηκοότητα. Ως αποτέλεσμα, τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά δικαστήρια ενδέχεται να εμποδίσουν ή να ανατρέψουν το μέτρο σε άλλες περιπτώσεις.