4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η μαφία και η ζούγκλα

Η μαφία και η ζούγκλα
Τα παράνομα  κέρδη της αγοράς είναι τεράστια και η αλυσίδα της εμπορίας είναι περίπλοκη, καθώς σε αυτήν εμπλέκονται πολλοί μεσάζοντες. Σύμφωνα με ερευνητές, το Διαδίκτυο αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο για την παράνομη αγορά ζώων, καθώς μέσω αυτού ανταλλάσσονται πληροφορίες, γνωστοποιείται η προσφορά και η ζήτηση και κλείνονται συμφωνίες.
Τα πάντα είναι προς πώληση στο Διαδίκτυο. Και ανάμεσά τους ζωντανά ζώα υπό εξαφάνιση, αλλά και ...χαυλιόδοντες ελεφάντων. Συλλέκτες και έμποροι, αλλά και όσοι ασχολούνται με αυτήν τη δραστηριότητα, επικοινωνούν μέσω διαδικτύου με κωδικά ονόματα. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν, ότι η πλειοψηφία αυτών των πωλήσεων, προέρχονται από κινεζικές ιστοσελίδες. Οι γίγαντες των on-line πωλήσεων, άρχισαν να προωθούν καμπάνιες για τον εντοπισμό και την απαγόρευση τέτοιου είδους συναλλαγών. Οι συμμορίες χρησιμοποιούν λαθροθήρες, που περνούν μεγάλες χρονικές περιόδους στη φύση, που τους παρέχουν τα οχήματα και τα όπλα τους.  Επιπλέον, οι συμμορίες συχνά δωροδοκούν  συνοριοφύλακες ή  πληρώνουν κυκλώματα για τη  διακίνηση και τη ροή των παράνομων "προϊόντων". Υπήρξαν  περιπτώσεις με παραποίηση πιστοποιητικών ή ανάμειξη σε νομικές και παράνομες δραστηριότητες, για μεταφορές των ζώων.
Το 2008, μια έκθεση που χρηματοδοτήθηκε  από την Παγκόσμια Τράπεζα, έδειξε ότι για τη διακίνηση χρησιμοποιούνται πλαστές πινακίδες αυτοκινήτων του στρατού ή της κυβέρνησης, νεκροφόρες, αυτοκίνητα γάμου, ακόμα και ασθενοφόρα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για την εμπλοκή που έχουν οι κινεζικές τριάδες.
Αλλά και ο τουρισμός των χωρών της λαθροθηρίας υποφέρει επίσης από αυτήν την παράνομη δραστηριότητα. Οι χώρες που έχουν επενδύσει σε πάρκα, για να προσελκύσουν  επισκέπτες από όλον τον κόσμο,  πληρώνουν ακριβά  την ταχεία εξαφάνιση των τίγρεων και άλλων πρoστατευόμενων ζώων.
Πέρα από αυτήν την οικονομική διάσταση, το εμπόριο αυτό είναι παγκόσμιος κίνδυνος για την υγεία. Το 2005, δύο παπαγάλοι που είχαν  μολυνθεί με γρίπη των πτηνών, κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Ένα χρόνο νωρίτερα, ένας άνδρας συνελήφθη, όταν προσπάθησε να εισαγάγει αετούς που είχαν προσβληθεί με τον ιό H5N1. Καθώς κάποιες ασθένειες μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, η παράνομη διακίνηση είναι μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.
Και φυσικά η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει ευαισθητοποιηθεί στο βαθμό που επιβάλλει το μέγεθος του προβλήματος, με αποτέλεσμα να εξολοθρεύονται τα σπανιότερα είδη στον πλανήτη, να καταστρέφεται ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που ζουν στις  περιοχές όπου βρίσκονται προστατευόμενα είδη ζώων, να συνεχίζεται η χρηματοδότηση  των εμφυλίων πολέμων και να αφανίζονται τοπικές οικονομίες.