4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η πανδημία προσθέτει κιλά

Η πανδημία προσθέτει κιλά
Κι όμως, το «πάχος του κορωνοϊού» υπάρχει και προκαλεί ήδη μεγάλη ανησυχία σε ειδικούς και διατροφολόγους. Σύμφωνα με έρευνα στη Γερμανία, το 25% περίπου των ενηλίκων και το 9% των παιδιών κάτω των 14 ετών δηλώνουν ότι πάχυναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο φόβος ενός νέου lockdown εντείνει τώρα την ανησυχία των ειδικών για ακόμη περισσότερα περιττά κιλά και κατ΄ επέκταση αύξηση των ασθενειών που αυτά προκαλούν. 
 
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι η τάση στα παιδιά και τους νέους. Ο κίνδυνος υπερβολικού βάρους και κακής διατροφής αυξάνεται, ειδικά στα παιδιά άνω των 10 ετών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση. Και αυτό διότι οι συνέπειες για την υγεία μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνες, πόσο μάλλον που τα παιδικά χρόνια κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες της ενήλικης ζωής. 
 
Η έρευνα δείχνει πάντως ότι στο 80% των οικογενειών δεν άλλαξαν σημαντικά οι διατροφικές συνήθειες μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου. Το 14% έτρωγε μάλιστα και πιο υγιεινά απ' ότι πριν, κάτι που αποδίδεται στο ότι πολλοί μαγειρεύουν πλέον περισσότερο, ειδικά στα νοικοκυριά όπου οι γονείς εργάζονται πλέον σε καθεστώς τηλεργασίας. Το γεγονός ότι πολλά παιδιά πάχυναν παρά ταύτα, οφείλεται στο ότι την ίδια ώρα αυξήθηκε και η κατανάλωση γλυκών, τσιπς και αναψυκτικών. 
Εάν δει κανείς τις κοινωνικές τάξεις θα διαπιστώσει ότι το θέμα αφορά λιγότερο τα παιδιά από οικογένειες με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο ενώ, στον αντίποδα, το ένα τέταρτο των παιδιών γονέων με απολυτήριο γυμνασίου μόνο έβαλαν τους τελευταίους μήνες κιλά. 
 
Η υγεία συναρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική θέσηκαι η πανδημία φαίνεται να επιβαρύνει σε μεγαλύτερο βαθμό τους ανειδίκευτους εργαζόμενους. Όχι μόνο επειδή ο οδηγός λεωφορείου, για παράδειγμα, μπορεί να μολυνθεί εκ των πραγμάτων ευκολότερα από τον καθηγητή που εργάζεται από το σπίτι του, αλλά και επειδή οι λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές ομάδες είναι ούτως ή άλλως πιο ευάλωτες και έχουν λιγότερα μέσα για να αντιμετωπίσουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. 
 
Για παράδειγμα η επιδοτούμενη μερική απασχόλησηΌταν ξαφνικά βγάζεις μόνο 2/3 από έναν ήδη χαμηλό μισθό, τότε δεν σου μένει πλέον τίποτα. Και αυτό προκαλεί τεράστια ανασφάλεια και φόβους. Παρά ταύτα δεν θα πρέπει να αντλούνται βεβιασμένα συμπεράσματα,  διότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ επαγγελματικών ομάδων, μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.Οι πτυχιούχοι  ανώτατης εκπαίδευσης, όπως καθηγητές, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση στρες. Σε πολλές δουλειές έχει επιβαρυνθεί εν γένει η ψυχική υγεία των εργαζομένων. Αυτό εκφράζεται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. 
 
Ένα από τα πλέον κατάλληλα «αντίδοτα» είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η υγιεινή διατροφή. Δεν υπάρχει φυσικά διατροφή που να προστατεύει άμεσα από τον κορωνοϊό όπως ένα φάρμακο. Ωστόσο η διατροφή και το ανοσοποιητικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και το ανοσοποιητικό είναι καλά θωρακισμένο όταν υπάρξει μια εξισορροπημένη διατροφή με επαρκή βιταμίνη C, D, ψευδάργυρο και σελήνιο. 
 
Γι΄ αυτό και δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ψάρι και, λιγότερο, κρέας. Είναι σημαντικό να μην τρώει κανείς συνέχεια το ίδιο, αλλά να αλλάζει. Έτσι προσλαμβάνει κανείς όλο το φάσμα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών. Και παράλληλα αποτρέπει κανείς τα περιττά κιλά που εν καιρώ πανδημίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Διότι το υπερβολικό από ιατρική σκοπιά βάρος είναι παράγοντας κινδύνου για ενδεχόμενη βαριά εξέλιξη του Covid-19.