4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η τραγωδία δεν έχει τελειωμό στην Αργεντινή

Η τραγωδία δεν έχει τελειωμό στην Αργεντινή
Ο νεοφιλελεύθερος πρωθυπουργός Μαουρίτσιο Μάκρι αποδείχτηκε λίγος για να πείσει τόσο τις αγορές όσο και τους ψηφοφόρους. Η κυβέρνησή του, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (πέσο) – εξουσιοδότησε αργά το βράδυ της Κυριακής την κεντρική τράπεζα της χώρας να περιορίσει τη διάθεση συναλλάγματος.
 
Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν τους μεγάλους εξαγωγείς, οι οποίοι θα χρειάζονται άδεια της κεντρικής τράπεζας για να έχουν πρόσβαση στην αγορά συναλλάγματος και να κάνουν συναλλαγές με το εξωτερικό. Περιορίζεται ακόμη η ελεύθερη αγορά δολαρίων από φυσικά πρόσωπα στα 10.000 δολάρια τον μήνα, ενώ για ποσά μεγαλύτερα αυτού θα απαιτείται ειδική άδεια.
 
Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν έως το τέλος του έτους και σκοπό έχουν να ανακόψουν τη διαρκή αφαίμαξη συναλλαγματικών αποθεμάτων και την υποτίμηση του πέσο. Την προηγούμενη εβδομάδα χάθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 3 δισ. δολάρια με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας να αγγίζουν πλέον τα 58 δισ. δολάρια, 25% χαμηλότερα από τον Απρίλιο.
 
Το πέσο, από την άλλη πλευρά, μόνο τον Αύγουστο υποχώρησε 35% έναντι του δολαρίου. Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την πτώση είχε η ήττα στις εθνικές προκριματικές εκλογές τού -φίλιου σε επιχειρήσεις και αγορές- Μάκρι, εξέλιξη που σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές προοιωνίζεται την ήττα του στις εκλογές του Οκτωβρίου.
 
Ο Μάκρι εκλέχτηκε το 2015, υποσχόμενος να εκτοξεύσει την ανάπτυξη της οικονομίας με μια σειρά από νεοφιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Απέτυχε οικτρά με αποτέλεσμα πέρσι την άνοιξη να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ.
 
Το Ταμείο στάθηκε αρωγός στο «αγαπημένο παιδί» των αγορών, παρέχοντάς του δάνειο διάσωσης 57 δισ. δολαρίων. Δεκαπέντε μήνες μετά όμως το δάνειο αυτό εξελίσσεται σε θηλιά για τον Μάκρι. Η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση.
 
Στο α΄ τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ της Αργεντινής βούτηξε 5,8%, έπειτα από επιπλέον συρρίκνωση 2,5% στο σύνολο του 2018. Μόνο πέρυσι η ύφεση οδήγησε τρία εκατομμύρια πολίτες κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Μαζί με τη βαθιά ύφεση, ο πληθωρισμός παραμένει από τους υψηλότερους στον κόσμο, χτυπώντας τον περασμένο Ιούλιο το 54,3%.
 
Ο Μάκρι, βλέποντας ότι μάλλον δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις επόμενες πληρωμές του ύψους 101 δισ. δολαρίων χρέους της χώρας και τη χρεοκοπία να πλησιάζει, ζήτησε τη περασμένη εβδομάδα περισσότερο χρόνο από τους πιστωτές, μεταξύ αυτών και από το ΔΝΤ.
 
Η κίνηση εκλήφθηκε από τους οίκους αξιολόγησης -μεταξύ των οποίων οι Fitch και Standard & Poor’s- ως επιλεκτική χρεοκοπία και οδήγησε σε περαιτέρω υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η Capital Economics προέβλεψε ότι η αθέτηση πληρωμής του χρέους από το Μπουένος Αϊρες είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ... Την ίδια στιγμή ο ήχος του ελικοπτέρου όλο και δυναμώνει πάνω από το προεδρικό μέγαρο!
 
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τον πολιτικό σεισμό των προκριματικών εκλογών στην Αργεντινή παραιτήθηκε ο υπουργός  Οικονομικών, Νικολάς Ντουχόβνε.
 
Ο Ντουχόβνε, ηγήθηκε του υπουργείου Οικονομικών από το 2017 και διαπραγματεύτηκε με το ΔΝΤ ένα δάνειο 56,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ενός δρακόντειου προγράμματος λιτότητας, γονατίζοντας την πλειονότητα του πληθυσμού.
 
Ο Μάκρι δεν είχε κανένα πρόβλημα που, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών είδε τα εισοδήματά της να εξανεμίζονται κι ο ένας στους τρεις Αργεντινούς ζει στη φτώχεια, ο εκλεκτός του υπουργός Οικονομικών, όπως γράφει η El Pais, αύξησε την περιουσία του κατά 80% τον τελευταίο χρόνο· ούτε για το ότι η τριώροφη έπαυλή του σε αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας έχει δηλωθεί ως ένα απλό οικόπεδο χωρίς κτίσματα, αξίας μόλις 22.000 δολαρίων.