4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Μία ξεχασμένη ώρα

Μία ξεχασμένη ώρα
Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Από τη μια πλευρά οι αντάρτες και από την άλλη ο πρόεδρος Ασάντ. Οι κάτοικοι έχουν περάσει πολλά. Τα σπίτια τους έχουν ισοπεδωθεί, άλλοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν πόλη, να αλλάξουν χώρα. Σε πολλές περιοχές, κυρίως στην ύπαιθρο δεν υπάρχουν πια υποδομές. Ο πόλεμος συνεχίζεται με πολλούς διεθνείς παράγοντες να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.
 
Είναι ένας πόλεμος που έχει σκεπάσει η πανδημία. Θα έλεγε κανείς ένα ξεχασμένος πόλεμος. Η χώρα έχει διαιρεθεί σε 4 ζώνες επιρροής, πολεμικές πράξεις είναι σπάνιες. Η Νταρίν Χαλίφα, από την ΜΚΟ Crisis Group, υποστηρίζει ότι η διένεξη στη Συρία έχει παγώσει από τον περασμένο Μάρτιο, ακόμη κι αν η ηρεμία είναι εύθραυστη. Το νοτιοανατολικό τμήμα ελέγχει ομάδα Κούρδων ανταρτών που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Εκεί η παρουσία των δυνάμεων της κυβέρνησης Ασάντ και της Ρωσίαςείναι συμβολική. Νοτιοδυτικά η περιοχή βρίσκεται στα χέρια φιλοτουρκικών ανταρτών. Η περιοχή του Ιντλίμπ είναι το τελευταίο μεγάλο προπύργιό τους. Εκεί έχουν σταθμεύσει πάνω από 100.000 Τούρκοι στρατιώτες και ελέγχουν μια ζώνη ασφαλείας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερθέντες.
 
Αλλά οι περισσότεροι Σύροι ζουν σε μεγάλες πόλεις που ελέγχει η κυβέρνηση. Πόλεις με πολλά ερείπια γιατί δεν γίνονται προσπάθειες ανοικοδόμησης. «Δεν βοηθά το ό,τι η κυβέρνηση με ρωσική ανάμειξη κατέστρεψε τα πιο ζωτικά σημεία από την υποδομή της χώρας, έτσι ως τακτική πολέμου για να θέσει τους αντιπάλους της υπό πίεση». λέει. Η οικονομία εδώ και μήνες βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, τα τρόφιμα μόλις επαρκούν και είναι πολύ ακριβά. Πέντε ώρες στην ουρά για ένα καρβέλι ψωμί, δεν είναι κάτι σπάνιο.
 
Το 60% των Σύρωνδυσκολεύεται να σιτιστεί επαρκώς. «Λόγω των συνεπειών από τις δυτικές κυρώσεις έχει δυσκολέψει η ζωή στα αστικά κέντρα» λέει η Χαλίφα. «Αλλά οι κυρώσεις δεν είναι ο κύριος λόγος. Στην πραγματικότητα ο πόλεμος και η χρόνια διαφθορά έχουν καταστρέψει τη χώρα». Ακόμη και ο υποστηρικτής του προέδρου Άσαντ, η Ρωσία, θέλει να αποκτήσει η χώρα ένα νέο σύνταγμα και εργάζεται γι αυτό. Αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει, εδώ και μήνες τίποτα δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Σύρος πρόεδρος μπλοκάρει τη διαδικασία γιατί θέλει να παραμείνει στην εξουσία.
 
Η Νταρίν Χαλίφα, ειδική σε θέματα Συρίας, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα το επόμενο διάστημα. «Αμφιβάλλω ότι μάζες θα κινητοποιηθούν και πάλι κατά του Ασάντ» υποστηρίζει. «Η διένεξη έχει εξουθενώσει τους ανθρώπους. Ξέρουν πόσο βίαιο είναι το συριακό καθεστώς. Και δεν βλέπουν πώς θα υπάρξουν ευκαιρίες για αλλαγή ή για μεταρρυθμίσεις».
 
Η σύγκρουση στη Συρία έχει αποσταθεροποιήσει δύο γειτονικές χώρες, το Ιράκ και τον Λίβανο με τις κοινοτικές και θρησκευτικές τους εντάσεις να απειλούν με μη αντιστρέψιμη διάσπαση την ενότητά τους. Δέκα χρόνια μετά, η εικόνα τού τι συνέβη και η «αραβική άνοιξη» εκφυλίστηκε σε αραβικό χειμώνα είναι ξεκάθαρη.Στη Συρία ο στόχος ήταν η ανατροπή του αλαουιτικού, δηλαδή σιιτικού, καθεστώτος Ασαντ και η αντικατάστασή του από μια σουνιτική κυβέρνηση. Ετσι, η Τεχεράνη θα έχανε την επιρροή της στη Δαμασκό προς όφελος της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.