4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Με τα ψέμματα δεν γίνεται δουλειά

Με  τα ψέμματα δεν γίνεται δουλειά

Ο  Αντρέ Φονταίν , την δεκαετία του ΄80 είχε γράψει  ότι "από καταβολής κόσμου το ψέμα έχει γίνει η δεύτερη φύσις στις Κυβερνήσεις". Αυτά όμως που τώρα συμβαίνουν στον  τόπο μας έχουν ξεπεράσει κάθε αποδεκτό όριο. Κάθε λέξη, κάθε φράση , κάθε δημόσια δήλωση που εκστομίζεται είτε από τον πρόεδρο της Κυβέρνησης είτε από κάποιο μέλος του υπουργικού του συμβουλίου είτε από κάποιο χαμηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματίσκο, έρχεται η στιγμή που κάποιο άλλο μέλος της ίδιας κυβερνητικής ομάδας το διαψεύδει. Μία ιδιόμορφη κατάσταση στην οποία το Μαξίμου επιτελεί  τρεις ρόλους ταυτόχρονα: της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αποφασίζει , της αντιπολίτευσης που ελέγχει και του τύπου που αποκαλύπτει. Τρία σε συσκευασία του ενός ,θα έλεγαν κάποιοι.Είναι ανίκανοι να στηρίξουν τα δικά τους ψέματα, θα σχολίαζαν κάποιοι άλλοι. Αυτή είναι η κατάντια μας , θα υποστήριζαν κάποιοι τρίτοι. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και φανερώνουν την αδυναμία του συστήματος να παίξει  σωστά το ρόλο του, θα ανέφεραν κάποιοι άλλοι.

Αν αφήσουμε τα καλαμπούρια και προσπαθήσουμε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, τότε οδηγούμεθα στην  ανησυχητική διαπίστωση ότι η Κυβέρνηση είτε προσπαθει να κατασκευάσει μία εικονική πραγματικότητα, ένα matrix, ώστε να ελέγχει τη σκέψη και την  κρίση των πολιτών είτε πειραματίζεται και ό,τι ...προκύψει . Αν ισχύει το δεύτερο, τα πράγματα είναι σοβαρά . Αν ισχύει το πρώτο , τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τί στ΄αλήθεια  θεωρούν στο Μαξίμου  σωστό για τη χώρα και τους ανθρώπους της και επομένως όλοι πρέπει να επιβιώσουμε σε ένα απροσδιόριστο αύριο, στο οποίο η αλήθεια και το ψέμα θα είναι δυσδιάκριτα. Αυτό αφορά σε όλα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στα ελληνοτουρκικά, για μήνες ζούσαμε με την εντύπωση των αδιαπραγμάτευτων «κόκκινων γραμμών» μέχρι που μία  δήλωση αξιωματούχου της Κυβέρνησης ανέτρεψε  το θορυβώδες αφήγημα της και προέκυψε ο ...διάλογος.

Στην πανδημία , από τον Μάρτιο προσαρμόσαμε τη ζωή μας στους αριθμούς που δημοσιοποιούσαν και στις προθέσεις που διαλαλούσαν  με διαγγέλματα, ώσπου νέες αποφάσεις και δηλώσεις σκόρπισαν το σκουλήκι της αμφιβολίας.Αποτέλεσμα; Σήμερα να προσπαθούμε να επιπλεύσουμε στα λιμνάζοντα νερά της καχυποψίας και της άγνοιας.

Στην  οικονομία, συστηματικά  η Κυβέρνηση  προσπάθησε  να καλλιεργήσει  ένα κλίμα καθησυχασμού. Τη σκυτάλη αρχικά πήρε ο πρωθυπουργός με τα 70 δισ. τα οποία στη συνέχεια έγιναν 30 και κάτι ,στη συνέχεια  έπεσαν κάτω από τα είκοσι και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσα θα είναι τελικά. Όμως όλοι αντιληφθήκαμε, μία διαφορετική εκδοχή της λέξης: «αλληλεγγύη». Την αλληλεγγύη υπο προϋποθέσεις. Δηλαδή ,  για να  έρθουν όσα έρθουν, πρέπει προηγουμένως  να υλοποιηθούν όσα έχει κατά νου ο κ. Μητσοτάκης, όπως διατυπώθηκαν από τον  κ. Πισσαρίδη. Οι  ανάγκες των ανθρώπων και η απελπισία δεν μετρούν. Το ίδιο και με τα δημοσιονομικά. Οι υπεύθυνοι υπουργοί περί των Οικονομικών, μας καθησύχαζαν για την εξέλιξη των δημοσιονομικών, ώσπου έφτασαν τα μαντάτα για το πρωτογενές έλλειμμα και σήμερα τρέχουν σαν τους λαγούς στο "μαξιλάρι" για το οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό υποδύονταν ότι δεν υπήρχε. Το ίδιο και με την εργασία.Οι υπεύθυνοι μας ζάλισαν για το πόσο αναγκαίο είναι να χαλαρώσουν τα μέτρα για την πανδημία ώστε να πάρει μπροστά η οικονομία. Μετέτρεψαν τα ποστάλια σε συρμούς του Μετρό σε ώρες αιχμής ,τις εργασιακές συνθήκες σε πλαστελίνη και τα δικαιώματα σε προαίρεση . Το ίδιο και με την μικροεπιχειρηματικότητα. Το ίδιο...Στο ηλεκτρονικό αρχείο της «Εφ.Συν» θα ανακαλύψει κανείς δεκάδες περιπτώσεις, στις οποίες η Κυβέρνηση προσπάθησε να κατασκευάσει μία εικονική πραγματικότητα την οποία η ίδια ανέτρεψε, όταν έκρινε ότι οι προτεραιότητές της άλλαξαν.

Η αλήθεια βρίσκεται όμως πίσω από τις δηλώσεις και τις διαψεύσεις. Με αυτούς τους τακτικισμούς, η κυβέρνηση χάρισε χρόνο σε  όσους χρησιμοποιούν την απελπισία για να κερδοσκοπήσουν . Για παράδειγμα, στα fundsπου ήδη περιμένουν στην ουρά για να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς. Στους επενδυτές,  που προσπαθούν να αποκτήσουν φθηνή γη. Στους επιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας, που εξακολουθούν να τρέχουν τα σχέδια τους. Στους «επενδυτές» που θέλουν να αρπάξουν για ψίχουλα το βιός του δημοσίου και των ιδιωτών.

 Ίσως δεν υπάρχει πιο τρανταχτό παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα της τακτικής: "εφησυχασμός-αιφνιδιασμός" απο αυτό που συμβαίνει στις μικρές περιφερειακές αγορές. Σε αυτές, ο κορονοϊός και οι αυτοδιαψευδόμενες κυβερνητικές παλινωδίες , επιτάχυναν τον αποχωρισμό των ντόπιων από τις επιχειρήσεις τους, τα ακίνητα τους και από κάθε περιουσιακό στοιχείο που γυαλίζει στους ...λεφτάδες.Πλέον η επιχειρηματική εντοπιότητα και  η ακίνητη περιουσία που λειτουργούσαν σαν συνεκτικός ιστός αποδομούνται  και πολύ σύντομα τα χωριά, οι πλατείες και οι παραλίες θα μετατραπούν σε Ελ Ντοράντο με κονκισταδόρες.

Αυτά είναι όμως τα προεόρτια εκείνων που έρχονται στους επόμενους μήνες. Ειλικρινά δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει με διάγγελμα, όπως συνήθιζε να κάνει τους  τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός ή με κάποιο άλλο τρόπο. Το σίγουρο είναι, ότι μία ωραία πρωϊα θα ανακοινωθεί το οικονομικό αδιέξοδο το οποίο θα μας γυρίσει πίσω στα ...Μνημόνια. Και για να μη τα συντάξουν οι  ξένοι θα πούν, είναι προτιμότερο να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο ByΜητσοτάκης υπό την επιμέλεια των κ.κ. Πισσαρίδη και Σκυλακάκη. Θα ζητήσουν θυσίες και θα επικαλεστούν τον πατριωτισμό για να κόψουν (μισθούς και συντάξεις) και να χαρίσουν (φιλέτα).Σε όποιον τολμήσει να φέρει αντιρρήσεις, θα κρεμάνε την ταμπέλα "αντεθνικώς δρών" και θα φωνάζουν... τον Χρυσοχοΐδη. Δεν είμαι σίγουρος, αν τελικά θα επαναφέρουν το ιδιώνυμο, αλλά είμαι πεισμένος ότι θα προσπαθήσουν να συνδέσουν την επιβίωση του έθνους με την εθελοντική αυτοχειρία δια της  ασιτίας και της εγκαρτέρησης. Και κάπου εκεί ανάμεσα στην χρεοκοπία και στην ανάγκη για ανάταση του έθνους, θα αναδυθεί η...Χάγη, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.Προφανώς πιστεύουν, ότι αυτοί θα με τα παραμύθια τους θα ζήσουν καλύτερα και αδιαφορούν αν εμείς βουτηγμένοι στη μιζέρια και στην εγκαρτέρηση, θα είμαστε όχι μόνο χειρότερα αλλά και ...λειψοί.