4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Οι κανόνες της Μέρκελ και ο Μητσοτάκης

Οι κανόνες της Μέρκελ και ο Μητσοτάκης

Δεν πρόκειται να υπάρξει «έκπτωση» αναφορικά με το χρέος επειδή άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα, είπε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη  θερινή της συνέντευξη τύπου την Παρασκευή το πρωί στο Βερολίνο. Με αυτήν τη φράση το Αφεντικό ουσιαστικά έστειλε ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Ένα σαφές μήνυμα, ανάλογο με εκείνο που είχε δώσει και σε όλους τους ‘Ελληνες πρωθυπουργούς από τότε που ο Παπανδρέου μας οδήγησε σιδηροδέσμιους στα Μνημόνια. Ουσιαστικά η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα εισπράξει μέχρι το τελευταίο σέντσι , χρωστούμενα και τόκους και ότι δεν πρόκειται να εκχωρήσει ότι δικαιώματα έχει αποκτήσει στην Ελλάδα και στην περιουσία της τα τελευταία εννέα χρόνια. Δηλαδή ότι δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στο δημόσιο χρέος των  337,4 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος του οποίου βρίσκεται σε γερμανικά χέρια και ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει τις διασφαλίσεις που έχει εξασφαλίσει.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς ,  αυτή η δήλωση μπορεί να ερμηνευτεί  ως έμμεση  απάντηση στις κορώνες για λιγότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι , από την Παρασκευή  η κυρία Μέρκελ έσπρωξε τον κ. Μητσοτάκη και τους  τεχνοκράτες του , στον κόσμο της ...αριθμητικής  όπου κυριαρχούν οι προσθέσεις , οι αφαιρέσεις , οι πολλαπλασιασμοί και οι διαιρέσεις. Σ΄έναν κόσμο που οι δανειστές απαιτούν αποτελέσματα και οι οφειλέτες  προσπαθούν με αριθμητικές πράξεις να τους αποδείξουν ότι οι δικοί τους λογαριασμοί είναι οι σωστοί.

Όμως την Παρασκευή , έγινε κάτι ακόμα χειρότερο για την ελληνική Κυβέρνηση. Η γερμανίδα καγκελάριος της αφαίρεσε άμμο από την κλεψύδρα που μετρούσε  τον χρόνο που απέμεν, μέχρι να δείξει τις αληθινές της προθέσεις. Με άλλα λόγια,  περιόρισε τον χρόνο που είχε  ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του για να αποκαλύψει με ποιανών τα συμφέροντα συμπορεύεται : του μέσου Έλληνα ή των δανειστών. Η κυρία Μέρκελ ουσιαστικά του είπε ότι δεν  μπορεί  να έχει "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο" και ότι αυτή δεν σκόπευει  να αφήσει νηστικό τον... γερμανικό ποιμενικό της .

Από τις  μέχρι στιγμής κινήσεις αλλά και από τις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές, έγινε φανερό ότι ο κ.Μητσοτάκης ανάμεσα στον μέσο ψηφοφόρο του και στους δανειστές έχει ήδη επιλέξει πλευρά . Αυτή των δανειστών. Η στάση για το Ελληνικό, οι μεθοδεύσεις για την ΔΕΗ , οι δηλώσεις για την "αξιοποίηση" της περιουσίας του Δημοσίου (σ.σ δεν μίλησε για ακίνητη αλλά συνολικά για περιουσία), οι διαρροές για το ασφαλιστικό, οι ελιγμοί για το φορολογικό , οι δηλώσεις για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια , οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, δίνουν πλέον ένα σαφές δείγμα γραφής για τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση. Και σίγουρα τα πράγματα θα αγριέψουν και τα περιθώρια θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο, αν τα αναπτυξιακά της οράματα  διαψευστούν. Μία προοπτική που σήμερα φαντάζει περισσότερο πιθανή καθώς το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο δυσμενές.

Προς το παρόν και απ΄ότι φάνηκε στις προγραμματικές, η Κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα παιγνίδι διαχείρισης χρόνου. Όμως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο χρόνος  κρύβει πολλές εκπλήξεις , δυσάρεστες οι περισσότερες. Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς διαβάζοντας τα κείμενα του ΔΝΤ για την οικονομία της ευρωζώνης: υπερτιμημένες αγορές, υπερχρέωση και εμπορικοί πόλεμου, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα  που μπορεί να προκαλέσει  επιβράδυνση ή και ύφεση. Και σίγουρα οι ευάλωτες οικονομίες σαν και την ελληνική, θα είναι τα πρώτα θύματα. Και τότε;  Πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση αν η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίσει προβλήματα από μία κρίση χρέους  ή από μία όξυνση των εμπορικών πολέμων; Πώς θα αντιμετωπίσει μία κάμψη του τουρισμού;  Τι θα κάνει αν ο υδράργυρος στην Μέση Ανατολή ανέβει προκαλώντας κρίση στην αγορά ενέργειας; Πώς θα παζαρέψει τη μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων ; Τι είναι διατεθειμένη να δώσει ως αντάλλαγμα ; Αυτές είναι μερικές από τις υπαρκτές αβεβαιότητες οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητες, καθώς δεν απαντήθηκαν στη συζήτηση για τις προγραμματικές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;Πολύ απλά ότι είναι υπόθεση πολύ λίγων μηνών η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να έλθει αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό-δηλαδή με αυτά που υπόσχονταν και με εκείνα που διέψευδε. Τότε και με τους δανειστές να πιέζουν και να απαιτούν, ο  κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του  θα κληθεί να απαντήσει στο δίλημμα "με ποιους να πάει και ποιους να αφήσει" .  Εκείνη την ώρα θα  αποκαλυφθεί αν το φιλολαϊκό προφίλ που καλλιέργησε ήταν αληθινό ή ψεύτικο. Και αυτό θα αποδειχθεί από τις πολιτικές του. Αν δηλαδή  ευνοούν τα συμφέροντα  της μεσαίας τάξης και των οικονομικά αδυνάτων ή αν στο όνομα ενός αμφιλεγόμενου οικονομικού ρεαλισμού θα τους θυσιάσει  στο  βωμό των "επενδυτών" και των δανειστών.

 

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει και οι «εφεδρείς" θα τον βοηθήσουν να προχωρήσει τις "μεταρρυθμίσεις"και τα μέτρα προσέλκυσης των "επενδυτών" που έχει στο μυαλό του. Το ζήτημα είναι ότι η απόσταση που χωρίζει την αίθουσα της ολομέλειας με την απέναντι πλατεία Συντάγματος, είναι πολύ μικρή.  Και είναι πολύ πιθανόν όταν αρχίσει να υλοποιεί τις προσταγές του Ρέγκλινγκ με πλειστηριασμούς,με καθήλωση των μισθών , με περικοπές στις συντάξεις , με ιδιωτικοποιήσεις δημοσιών επιχειρήσεων , με φορολογικά "΄δώρα" στους επενδυτές , με εκχώρηση των συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε χρεωκοπία το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με..., τότε από το παράθυρο του γραφείου του , θα αντικρίσει στην  απέναντι πλατεία  πολλούς ψηφοφόρους του.