4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Οι πονοκέφαλοι του κ. Ερντογάν

Οι πονοκέφαλοι του κ. Ερντογάν
Η ανησυχητική κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας είναι ένα πιο απειλητικό πρόβλημα. Το περασμένο έτος, η τουρκική λίρα έχασε το 28% της αξίας της και φέτος οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 30%. Από τον Ιούλιο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 4%, διογκώνοντας τις τάξεις των ανέργων Τούρκων από 3,2 εκατομμύρια σε 4,5 εκατομμύρια. Περαιτέρω επιδεινωτική για τους Τούρκους είναι η αύξηση του αριθμού των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία πάνω από 3,6 εκατομμύρια, τον Ιούνιο του 2019). Επομένως, αποτέλεσε ελάχιστη έκπληξη το γεγονός ότι στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και τον Ιούνιο, το AKP είδε το μερίδιο των ψήφων του να μειώνεται δραματικά σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, της Άγκυρας.
 
Παρά τις ρωγμές αυτές, ο «τούβλινος τοίχος» που έχει υπομονετικά χτίσει ο Ερντογάν παραμένει άθικτος. Το AKP έχει περίπου 11 εκατομμύρια κομματικά μέλη, δέκα φορές περισσότερα από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα που ίδρυσε ο Ατατούρκ το 1923. Η ευθυγράμμιση με το AKP σήμερα ανοίγει ευκαιρίες σταδιοδρομίας για Τούρκους από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, περίπου όπως έκανε η ευθυγράμμιση με το κόμμα του Ατατούρκ την δεκαετία του 1930.
κοινωνία των πολιτών της Τουρκίας παραμένει ισχυρή. Η Τουρκία έχει 52 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα τελευταία χρόνια, πρωτοβουλίες που εστιάζουν στην ασφάλεια της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, στον έλεγχο των ειδήσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στα δικαιώματα των LGBTQ και στην βία κατά των γυναικών, έχουν αποκτήσει βαρύτητα. 
Ο Ερντογάν αντέχει να αγνοήσει τους κομμουνιστές και τους υπέρμαχους του περιβάλλοντος, οι οποίοι συγκεντρώνουν λίγη υποστήριξη στην κάλπη, αλλά οι απογοητευμένοι ισλαμιστές, οι οποίοι έχουν μιλήσει για τον σχηματισμό ενός νέου κόμματος, αποτελούν πρόκληση για την βασιλεία του ΑΚΡ. Πρόσφατα, δύο από τα τρία ιδρυτικά μέλη του AKP ύψωσαν τις φωνές τους εναντίον της αυταρχικής πολιτικής του Ερντογάν: Ο Arinc αποκήρυξε έντονα τον πολωτικό τόνο του κόμματος και ο Γκιουλ έφτασε κοντά στο να κατέβει ως αντίπαλος υποψήφιος στις εκλογές του 2018. Ο Davutoglu, από την πλευρά του, δημοσίευσε ένα μανιφέστο στο Facebook με το οποίο αντιτίθεται στο προεδρικό σύστημα.
Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την λαϊκή του εντολή σε εξουσία και έχει χρησιμοποιήσει αυτήν την εξουσία για να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Έχει επεκτείνει την τουρκική επιρροή στην Συρία και το βόρειο Ιράκ και έχει μετατοπίσει την Τουρκία -μέλος του ΝΑΤΟ- προς την Κίνα, το Ιράν και την Ρωσία. Η χρήση της εξουσίας του έχει επίσης δημιουργήσει διαφωνίες μεταξύ των φεμινιστών, των αριστερών και της κοσμικής μεσαίας τάξης. Στην θητεία του Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει η μεγαλύτερη φυλακή για δημοσιογράφους παγκοσμίως. Φυλακίζονται επίσης κινηματογραφιστές, μυθιστοριογράφοι, φωτογράφοι και ακαδημαϊκοί. Η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις πορείες των γκέι και τρανσέξουαλ από το 2015. Το Wikipedia είχε  μπλοκάρει  από το 2017 και επετράπη πάλι πρόσφατα.
Του πήρε 16 χρόνια για να σφυρηλατήσει αυτό που αποκαλεί «η νέα Τουρκία», μια οικονομικά αυτοδύναμη χώρα με περιθωριοποιημένη αντιπολίτευση και υποτακτικό Τύπο.