4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ο Μπαίντεν αντιμέτωπος με την πραγματικότητα

Ο Μπαίντεν αντιμέτωπος με την πραγματικότητα
Ο 78χρονος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στη μακρά καριέρα του πάνω απ' όλα φαίνεται να έχει μάθει ένα πράγμα: αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να γνωρίζει τι είναι πραγματικά σημαντικό: πράξεις και όχι λόγια.Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων προσέβλεπε στη μεταβίβαση της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν όχι νωρίτερα, τουλάχιστον μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Η χαρούμενη προσδοκία εκφράζει την ανακούφιση ότι επιτέλους τελείωσε η εποχή Τραμπ και πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα εταιρική σχέση που επλήγη εξίσου άσχημα τα τελευταία χρόνια όπως η φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών. Πόσο θα διαρκέσει αυτό το νέο αίσθημα ευτυχίας θα φανεί όταν η νέα ομάδα ξεκινήσει τη δουλειά της, επιστρέψει η καθημερινή ρουτίνα διακυβέρνησης και τα πάθη κάμψουν τα συμφέροντα.
Η επιδημία παίρνει συνεχώς και απειλητικότερη μορφή, η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Στο παρασκήνιο βυσσοδομεί η περιβαλλοντική κρίση. Μετά από μια ισοπεδωτική τετραετία Τραμπ ο νέος πρόεδρος θέλει να ανατρέψει μια σειρά από αποφάσεις του προκατόχου του και να θέσει τις βάσεις για τη δική του πολιτική τροχιά. Σε αυτήν τη διαδικασία μεγάλη σημασία έχουν οι πρώτες εκατό ημέρες. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κυριότερο είναι η καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σε αυτήν την δύσκολη πορεία τρεις είναι οι κεντρικοί στόχοι: Μέχρι την εκπνοή των πρώτων 100 ημερών θα πρέπει να ανοίξουν τα περισσότερα σχολεία. Μέχρι τότε καλούνται όλοι οι Αμερικανοί να φορούν μάσκες. Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει μάλιστα εκεί που του επιτρέπουν οι ομοσπονδιακοί νόμοι να το επιβάλει δεσμευτικά. Για παράδειγμα στα κυβερνητικά κτήρια, στα τραίνα ή στα αεροπλάνα. Ο δεύτερος στόχος είναι τα εμβόλια. Μέσα σε 100 ημέρες θα πρέπει να υπάρχουν εκατό εκατομμύρια δόσεις. Μέχρι τώρα ο εμβολιασμός γίνεται με ρυθμό χελώνας. Ο νέος πρόεδρος θέλει να επιταχύνει. Η Υπηρεσία Προστασίας Καταστροφών θα πρέπει να βοηθήσει στο στήσιμο εμβολιαστικών κέντρων. Κινητά συνεργεία θα πρέπει να αναλαμβάνουν εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές και τα φαρμακεία της χώρας θα πρέπει να αναλάβουν κι αυτά εμβολιασμούς. Σε ό, τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πολίτες άνω των 65 χρονών θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμη κι αν παραβιάζεται η προτεραιότητα. Ο Μπάιντεν με μια εκστρατεία ενημέρωσης θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στο εμβόλιο. Τέλος ο νέος πρόεδρος θέλει να ξαναγίνει μέλος και τυπικά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Να θυμίσουμε ότι μεσούσης της πανδημίας ο Τραμπ απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από τον ΠΟΕ.
 
Η οικονομία είναι ένα από τα θύματα της πανδημίας. Για να αντισταθεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, μετά από τα ιλιγγιώδη ποσά στήριξής της που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα, θέλει να δρομολογήσει ένα ακόμη. Το ύψος του; 1,9 τρις δολάρια. Περιλαμβάνονται άμεση βοήθεια στους πολίτες ύψους 1400 δολαρίων ανά κεφαλή και μεγαλύτερη στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και ανέργους. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και το κόστος καταπολέμησης της πανδημίας, όπως κονδύλια για το εμβολιαιστικό πρόγραμμα, περισσότερα τεστ ή μέτρα προστασίας στα σχολεία. Κατά την παρουσίαση του οικονομικού του σχεδίου ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι δαπάνες είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία. Σε ένα δεύτερο βήμα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θέλει μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος να στηρίξει την οικονομία, κυρίως με επενδύσεις στις υποδομές της χώρας. Συγκεκριμένα σχέδια θέλει να αποκαλύψει κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησής του, τον Φεβρουάριο. Η εφαρμογή τους θα επεκταθεί σε όλη την τετραετία.
Ο νέος πρόεδρος θέλει να αναζωογονήσει τις συμμαχίες της χώρας του και να ενισχύσει τη διπλωματία. Αλλά η επαφή με τους συμμάχους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε σχέση με άλλες προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Χρόνος δεν απομένει πολύς. Το Φεβρουάριο εκπνέει η προθεσμία ισχύος για τη συμφωνία New Start που ρυθμίζει τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Ο Μπάιντεν θέλει να την παρατείνει και τη θεωρεί ως εφαλτήριο για μια νέα συμφωνία αφοπλισμού. Αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος πρόεδρος αναμένεται να δώσει δείγματα γραφής για τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Όπως και ο Τραμπ θέλει να σταματήσει τους “ατέλειωτους” πολέμους στη χώρα και στην Εγγύς Ανατολή. Ανάμεσα στους πλέον μακρόπνοους στόχους ανήκει η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας και η δημιουργία βάσεων για την επιστροφή στην διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.
 
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί για τον Μπάιντεν όχι μόνο κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια αλλά και υπαρξιακή απειλή. Πρώτο βήμα η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή. Η καταγγελία της συμφωνίας επί προεδρίας Τραμπ τέθηκε σε ισχύ αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Στις πρώτες 100 ημέρες ο Μπαίντεν θέλει να συγκαλέσει παγκόσμια σύνοδο κορυφής κατά της κλιματικής αλλαγής και να παροτρύνει για πιο φιλόδοξους στόχους. Στο πλευρό του έχει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Αναλαμβάνει ειδικός εντεταλμένος για το κλίμα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Εκείνο που θα επιχειρήσει επίσης ο νέος πρόεδρος είναι την ανάκληση προεδρικών διαταγμάτων που υπέγραψε ο Τραμπ και που εξασθενούν ή θέτουν εκτός ισχύος την προστασία του περιβάλλοντος. Μακροπρόθεσμα ο Μπάιντεν θέλει να δημιουργήσει σύγχρονες κλιματικά υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και επέκταση της ηλεκτροκίνησης με τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.
Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου για τη διαρκή προστασία προστασία των περίπου 700.000 νέων μεταναστών από την απέλαση (Daca). Το πρόγραμμα ξεκίνησε όταν ήταν αντιπρόεδρος επί προεδρίας Ομπάμα. Ο Τραμπ επιχείρησε να το καταργήσει, αλλά σκόνταψε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επιπλέον ο νέος πρόεδρος εξήγγειλε ένα ευρύτερο σχέδιο νόμου που θα δρομολογεί την απόκτηση άδειας παραμονής σε 11 εκ. ανθρώπους που δεν την διαθέτουν. Μεταρρυθμίσεις αναμένονται στο δίκαιο παροχής ασύλου και στην μεταναστευτική πολιτική στα σύνορα με το Μεξικό. Άγνωστο παραμένει το πότε.