4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ποιός φταίει;

Ποιός φταίει;

Το να καίγονται 60 άνθρωποι ,  σε μία περιοχή που απέχει σχεδόν 25 χιλιόμετρα από την Βουλή των Ελλήνων είναι όνειδος. Θα σκεφτεί κανείς τις σχέση έχουν τα 25 χιλιόμετρα με το θάνατο των ανθρώπων αυτών. Φυσικά και έχει γιατί δείχνει την ανικανότητα, την αδιαφορία και την αμέλεια του ελληνικού κράτους να προστατέψει τους πολίτες του ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται στην διπλανή του πόρτα.

 

 Οι άνθρωποι κάηκαν επειδή δεν βρέθηκε κανείς να τους προειδοποιήσει. Οι άνθρωποι πνίγηκαν γιατί δεν υπήρχε σχέδιο -έστω και υποτυπώδες-εκκένωσης της περιοχής. Οι άνθρωποι απανθρακώθηκαν  γιατί οι αρμόδιοι άφησαν τους δρόμους να φρακάρουν και να μη υπάρχει τροπος διαφυγής. Οι άνθρωποι ρουφήχτηκαν από τις φωτιές   μόνοι και αβοήθητοι επειδή το ελληνικό κράτος απουσίαζε  Οι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί επειδή δεν βρέθηκε κανείς αρμόδιος να ενδιαφερθεί για αυτούς. Οι άνθρωποι  εγκαταλείφθηκαν έρμαια της κρατικής αδιαφορίας.

 

Στην θέση τους θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας από εμάς. Γιατί όπως έδειξε η χθεσινή τραγωδία στο Μάτι όλοι εμείς ζούμε τυχαία. Επειδή η μοίρα δεν μας έφερε αντιμέτωπους με κάποια ανάλογη συμφορά. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στην θέση τους. Θα μπορούσε ο καθένας από μάς να βρίσκεται κατάφατσα με τις φλόγες, με τα κύματα, με σεισμούς  με καταποντισμούς ...με τα στοιχειά της φύσης με μοναδικό όπλο τα χέρια , τα πόδια και το μυαλό, χωρίς κανένα σύμμαχο , χωρίς κανένα αρωγό, χωρίς κανένα χέρι βοήθειας από το κράτος το οποίο υποτίθεται ότι υπάρχει για να εξασφαλίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας.

 

Αντιλαμβανόμενος την ανεπάρκεια , την αδιαφορία και τον ερασιτεχνισμό της κρατικής μηχανής -από την πολιτική ηγεσία μέχρι το τελευταίο δημόσιο λειτουργό- αρχικά αισθάνεσαι έκπληξη , την οποία σύντομα διαδέχεται η οργή και τέλος η  μανία. Γιατί δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που την μία στιγμή μας δείχνουν με το δάκτυλο κατηγορώντας μας ως φοροφυγάδες, μπαταχτσήδες, ανεύθυνους , πρόχειρους, επιπόλαιους ,καλοπερασάκηδες , συνυπεύθυνους για όλα τα δεινά του τόπου την επόμενη  να αποδεικνύονται άβουλοι, απρόθυμοι, αδιάφοροι, πρόχειροι, ανεύθυνοι , ανεπαρκείς  και επίορκοι. Γιατί το Σύνταγμα της Χώρας , στο οποίο ορκίζονται το πρώτο πράγμα που αναφέρει είναι η προστασία της ζωής των ελλήνων πολιτών.

 

Υπό το πρίσμα αυτό η χθεσινοβραδινή τραγωδία αποτελεί  μείζον πολιτικό πρόβλημα το οποίο αφορά στο σύνολο του πολιτικού κόσμου και κυρίως στην Κυβέρνηση. Και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς διαβάζοντας της δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ένα μνημείο ανευθυνότητας  και πολιτικής απρέπειας , στο οποίο απουσιάζει  η έννοια της ευθύνης. Μία δήλωση που παραπέμπει σε απολογιστικό σημείωμα. Σε αυτή την δήλωση δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για το πως έχουμε  δεκάδες χαμένους και  εκατοντάδες τραυματίες.

" ... Η αστραπιαία εξέλιξη της πυρκαγιάς, με 14 ταυτόχρονες εστίες, σε τρία παράλληλα μέτωπα στην Ανατολική Αττική, καθώς και η ταχύτητα του ανέμου, που έφτανε σε ένταση ακόμη και τα 9 μποφόρ, δημιούργησε εξαιρετικά δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, εναέριες και επίγειες...", ήταν οι μοναδικές φράσεις για την καταστροφή. Όλο το υπόλοιπο κείμενο αφορά στο τι έγινε μετά την τραγωδία, στις επισκέψεις των υπουργών και στα τηλεφωνήματα του κ. Τσίπρα. Ούτε μία λέξη για το τί μεσολάβησε μεταξύ της πυρκαγιάς και του χαμού τόσων ανθρώπινων ψυχών. Ούτε ένας υπαινιγμός για το τι πήγε στραβά και χάθηκαν παιδιά γυναίκες , ηλικιωμένοι και παλληκάρια. Προφανώς για να το παραλείψει είτε δεν το έκρινε σημαντικό είτε έκρινε ότι οι συνάδελφοί του που είναι οι υπεύθυνοι για την προστασία της ζωής των ελλήνων πολιτών έκαναν άψογα το καθήκον τους.

 

Κύριε Τσίπρα , όπως μας κουνάτε το δάκτυλο προσάπτοντας μας -είτε με λόγια είτε με πράξεις- όλες τις ευθύνες για όλα τα δεινά , ήλθε η ώρα να σας κουνήσουμε εμείς το δάκτυλο για τις δικές σας ευθύνες για το χαμό  των ανθρώπων πού κάηκαν χθες 25 μόλις χιλιόμετρα από το γραφείο σας. Όσο για τους υπόλοιπους της Αντιπολίτευσης μη θεωρήσουν τους εαυτούς τους άσπιλους και αμόλυντους γιατί όσοι από αυτούς κυβέρνησαν δεν απέτρεψαν καταστροφές και όσοι δεν κυβέρνησαν δεν έχουν δικαίωμα για να ομιλούν.