4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Στο απόσπασμα το Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο απόσπασμα το Σύμφωνο Σταθερότητας
Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αποκάλυψαν χθες ότι Βερολίνο και Κομισιόν βρίσκονται τον τελευταίο καιρό στα μαχαίρια εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της γερμανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε… μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία ήταν η χώρα της Ε.Ε. που πίεσε περισσότερο από κάθε άλλη το περασμένο καλοκαίρι προκειμένου να συνδεθεί η άντληση κεφαλαίων από το ύψους 750 δισ. ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
 
Ωστόσο η Γερμανία είναι σήμερα αυτή που δεν τηρεί τους όρους που επέβαλε και αυτό την έχει οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία, όπως αποκαλύπτει εκτενές ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, άστραψε και βρόντηξε την περασμένη εβδομάδα με τα σχέδια που της υπέβαλαν τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης (η Γερμανία δικαιούται μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις 25,6 δισ. ευρώ από αυτό) καθώς σε αυτά δεν υπήρχαν μεταρρυθμίσεις.
 
Στις συστάσεις της που κατέθεσε στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», η Κομισιόν είχε υποδείξει νωρίτερα προς το Βερολίνο την ανάγκη για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, μεταρρύθμιση του φορολογικού και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αντ’ αυτών όμως, το Βερολίνο «πούλησε» στις Βρυξέλλες ως μεταρρυθμίσεις τη μείωση της φορολογίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δηλαδή τις… επιδοτήσεις.
 
Πίσω από αυτή τη στάση κρύβεται βέβαια ο φόβος του κυβερνητικού συνασπισμού για το πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων σε μια υπερδραστήρια εκλογική χρονιά στη Γερμανία, με πολλαπλές περιφερειακές αναμετρήσεις και αποκορύφωμα τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
 
Η Γερμανία αποτελεί όμως σημείο αναφοράς στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων για όλη την Ευρώπη. Αν αυτή δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, τότε -όπως διεμήνυσε και η Επιτροπή- ούτε οι υπόλοιπες χώρες θα το κάνουν. Με άλλα λόγια δηλαδή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -ένα από τα βασικά κεφάλαια του νεοφιλελεύθερου οικονομικού ευαγγελίου με το οποίο η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά κυβέρνησε για πάνω από 10 χρόνια την Ε.Ε.- κινδυνεύουν πλέον με απαξίωση και μάλιστα εκ των έσω.
 
Με ανάλογη απαξίωση κινδυνεύει όμως ακόμη ένα κεφάλαιο του παραπάνω «ιερού βιβλίου», η δημοσιονομική πειθαρχία. Τη φωτιά που σιγοκαίει καιρό φούντωσε ξανά χθες ο επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν προτείνοντας την αναβολή του «φρένου χρέους» που υπάρχει στο γερμανικό Σύνταγμα για μερικά χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού.
 
Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εισηγήθηκε τη δυνατότητα περιορισμένου νέου δανεισμού του γερμανικού Δημοσίου για μερικά χρόνια και μετά να ισχύσει ξανά το κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα «φρένο χρέους», δηλαδή ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Η εισήγησή του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς επανέφερε επί της ουσίας στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης τις προτάσεις που υπήρχαν προ πανδημίας για επαναξιολόγηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων συνολικά στην ευρωζώνη.
 
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος άλλωστε, ο επίσης κεντροδεξιός υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ επανέλαβε χθες εκκλήσεις για επανεξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των ορίων για το έλλειμμα και το χρέος στην ευρωζώνη, που έχουν ανασταλεί μετά το χτύπημα της πανδημίας. Ο Λε Μερ τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να επαναξιολογηθούν λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πραγματικότητα η οποία συνίσταται από: α. τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην Ιστορία, β. τα χαμηλότερα επιτόκια στην Ιστορία και γ. τις μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες στην Ιστορία.
 
Ο Λε Μερ χαρακτήρισε ακόμη το Ταμείο Ανάκαμψης «αργό και περίπλοκο» και ότι χρειάζεται επιτάχυνση, το χρήμα να φτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα στους αποδέκτες του προκειμένου για να βγει η Ευρώπη από την οικονομική κρίση σε καλύτερη κατάσταση. Οι επισημάνσεις αυτές παραπέμπουν εν μέρει σε όσα διακηρύσσουν τις τελευταίες ημέρες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η νέα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, χωρίς ωστόσο να σημαίνουν αναγκαία και κάποιες επικείμενες αλλαγές στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην ευρωζώνη.