4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τα χρόνια των Γερμανών

Τα χρόνια των Γερμανών

Από τις πιο διδακτικές ιστορίες που διάβασα τους τελευταίους μήνες είναι αυτή που αφορά στην ιστορία των παλαιών Ανακτόρων. Σε  κάθε αράδα της  συνειδητοποιείς  τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι άρχοντες τον ρόλο τους, τις δικαιοδοσίες τους, τα νταραβέρια τους και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους παρακατιανούς δηλαδή εκείνους  που η δύναμη της φωνής τους  είναι τόσο αναιμική ώστε οι ελίτ να τους θεωρούν ως «ανευ σημασίας».

Όταν ήρθε ο Όθωνας ήταν «νοικάρης». Έμενε στο σπίτι  του Αφθονίδη στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συνηθισμένος στα μεγαλεία , ο νεαρός ήθελε το... παλάτι του.  Άφραγκος  ο ίδιος, άφραγκη και η Ελλάδα έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και ζήτησε  δανεικά από τον πατέρα του, τον Λουδοβίκο. Αυτός λοιπόν του δανεισε  1.260.000 φλωρίνια. Όχι από τη τσέπη του αλλά από τα λεφτά  που είχαν δώσει οι Γάλλοι για να χτίσει οχυρώματα. Στις 25 Ιανουαρίου 1836, με πανηγύρια και φανφάρες , ο Λουδοβίκος έβαλε το θεμέλιο λίθο στο "σπιτάκι" του κανακάρη του. Ο Λουδοβίκος δεν ανησυχούσε για τα λεφτά αφού πίστευε ότι ήταν εξασφαλισμένα  από το δάνειο των 60.000.000 εκατ. φράγκων που είχε πάρει η Ελλάδα από τις μεγάλες δυνάμεις όταν ήρθε ο Όθων. Όμως έκανε λάθος λογαριασμούς. Τα λεφτά είχαν φαγωθεί: 12,5 εκατ. στους τούρκους για την εξαγορά της Φθιώτιδας και της Φωκίδας (είχαν ήδη απελευθερωθεί με αγώνες), 11 στους  βαυαρους αντιβασιλείς και μισθοφόρους  , 26 τοκοχρεολύσια, 2,5 αφαιρέθηκαν ως προκαταβολές, 5,75 εκατ. προμήθειες και έξοδα της επιτροπής που είχε σταλεί στο εξωτερικό για το δάνειο. Τελικά στα ταμείο υπήρχαν  περί τα 2,5 εκατ. Τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν. Η  Βαυαρική Βουλή κατέστησε τον Λουδοβίκο υπεύθυνο και αυτός πίεζε τον γιό του να ξοφλήσει το δάνειο. Όμως , ο  Όθων του έδωσε κάτι λίγα και μετά σήκωσε τα χέρια ενώ η Κυβέρνηση δεν  αναγνώριζε την οφειλή ώς  εθνικό δάνειο. Όσο ο Λουδοβίκος ηταν στον θρόνο κατάφερνε να κουκουλώνει τα πράγματα. Αλλά ήταν μπερμπαντης και όταν ξέσπασε σκάνδαλο για την σχεση του με μία σπανιόλα ηθοποιό,  αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Το 1850 , με την ιδιότητα του «τέως» πρότεινε στον Όθωνα ,  να φορτώσει το  δάνειο στο ελληνικό κράτος. Η ελληνική Βουλή αρνήθηκε. Είδε και απόειδε ο Λουδοβίκος  και ξόφλησε το δάνειο με δικά του λεφτά. Έλα όμως που οι Γερμανοί  που θέλουν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι δεν...ξεχνουν . Το 1878 , ο Βίσμαρκ εκβίασε την Ελλάδα συνδέοντας  την παραχώρηση της Θεσσαλίας με  την πληρωμή όλων των δανεικών. Τι να κάνουν οι έλληνες;Πλήρωσαν στους  γερμανούς το «Αυθαίρετο Δάνειο» μαζι με τα 60 εκατ. , τους επιβλήθηκε τρόικα  και μας έμεινε το ακίνητο.

Η  ιστορία παλια αλλά  επίκαιρη. Με τα Γερμανικα αφεντικά να εμφανίζονται ως  μεσολαβητές στα ελληνοτουρκικά , με τη οικονομία να παραπαίει , με 10 δισ. να γυρναμε στεριες και θάλασσες  για να βρουμε "πληρωμένες αγκαλιές" , με την  αντίληψη των κρατούντων να θεωρούν την Ελλάδα τσιφλίκι τους, τα διδάγματα απ΄αυτήν την ιστορία που έγινε πριν 185 χρόνια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Η εμπειρία του 2010 έδειξε ότι δυστυχώς ξεχνάμε, δεν διδασκόμαστε και επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.Άρχοντες έρχονται και παρέρχονται, αφήνοντας κληρονομιά χρέη ,υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.  Αυτοί που έχουν λαμβάνειν  όχι μόνο δεν ξεχνούν αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα.  Η δεκαετία 2010-2020 απέδειξε ότι οι σύγχρονοι γερμανοί «φίλοι» δεν διαφέρουν και πολύ από τον Λουδοβίκο και τον Βίσμαρκ. Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα και  εφευρίσκουν  εκβιασμούς, προκειμένου να καταφέρουν αυτό που έχουν κατα νού. Επομένως , επειδή πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούι, καλο ειναι να ξερουμε τι ακριβώς εννοούν  όταν εμφανίζονται ως μεσολαβητές.

Τους τελευταίους δύο αιώνες δεν είναι λίγες οι φορες που οι άλλοι οι φίλοι μας , οι Γάλλοι, μας έσπρωξαν στον γκρεμό. Οι «Σενεγαλέζοι» και  ο  Μπουγιόν παλαιότερα  αλλά και ο Σαρκοζί πιο πρόσφατα, είχαν βάλει το χεράκι τους σε μερικές από τις επώδυνες τραγωδίες του τόπου. Και για να είμαστε δίκαιοι ,τα ίδια έχουν κάνει οι άγγλοι και οι αμερικάνοι. Η προειδοποίηση του  Λαοκόοντα στην Αινειάδα : «timeo Danaos et dona ferentes» δηλαδή «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας» εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.

Αφήσαμε για το τέλος τους άρχοντες ,τους επιγόνους του  Όθωνα και των βαυαρών αντιβασιλέων . Επειδή το βαυαρικό  καλουπι δεν εχει σπάσει, καλο είναι να έχουμε το ...νου μας.