4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τι μας ξημερώνει

Τι μας ξημερώνει

Ο πλανήτης πλέον κινείται στον αστερισμό της μάσκας. Ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: «τους νομιμόφρονες» και τους «αρνητές». Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επιλέξει στρατόπεδο, απλώς ακολουθούν τους «κανόνες»   και κινούνται είτε στο κενό που χωρίζει τους δύο «στρατούς» είτε στον περίγυρο των «στρατοπέδων», όμοια με το τσούρμο που ακολουθούσε τις εκστρατείες των ιπποτών του μεσαίωνα.

Οι «σοφοί» της εποχής προτιμούν την τετριμμένη οδό της διαχείρισης της νέας υγειονομικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας: πρόληψη, θεραπεία, εμβόλια, οικονομία, πολιτική, γεωπολιτική ,... Συμπεριφέρονται λές και αυτό που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα είναι μία «παρεκτροπή»  που μόλις ελεγχθεί, όλα θα επιστρέψουν στον κανονικό ρυθμό. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι πολιτικές ελιτ, οι οποίες επικεντρώνονται στη διαχείριση της πανδημίας και αρνούνται συστηματικά να αναφερθούν στο πώς θα είναι η ανθρωπότητα μετά την πανδημία και πόσο βοήθησε σε αυτό ο κορονοϊός.  

Από αυτόν  τον  ιδιότυπο πολιτικό καθωσπρεπισμό, δεν μπορούσε να είναι εξαίρεση ο κ.Μητσοτάκης. Η ομιλία του στην Θεσσαλονίκη ήταν το πρότυπο ενός πολιτικού που μιλά για το σαλόνι του σπιτιού του, τη στιγμή που ολάκερη η γειτονιά έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Ούτε λέξη για την Ελλάδα μετά την πανδημία. Για τις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί, για τις ζωές των ανθρώπων και τις θυσίες που θα κληθούν να κάνουν στο όνομα της προσαρμογής , για το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει κατα νου, προκειμένου ο τόπος να επιβιώσει στις νέες και απάνθρωπες συνθήκες που συνοδεύουν το ψηφιακό μετασχηματισμό του πλανήτη.  Γιατί ανεξάρτητα απ΄ότι πιστεύει ο καθένας για τον κορονοϊό, η αλήθεια είναι ότι  αυτός εμφανιστηκε σε μία στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται στην αυγή μιας δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης, αυτήν τη φορά μιας ψηφιακής επανάστασης . Ο αντίκτυπός της θα είναι, αν μη τι άλλο, ακόμα μεγαλύτερος από αυτόν της πρώτης και ο χρόνος που θα απαιτηθεί εξαιρετικά βραχύς .

Όταν κοιτάζουμε το παρελθόν δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίσουμε, ότι  το πιο σημαντικό γεωπολιτικό χαρακτηριστικό του 19ου αιώνα ήταν  η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να καθορίζει την πολιτική και οικονομική οργάνωση της ανθρωπότητας. Χωρίς αυτή, δεν θα υπήρχε μεσαία τάξη και καμία πραγματική πίεση για δημοκρατία. Δεν θα υπήρχε καπιταλιστική επανάσταση, επειδή τα αγροτικά κράτη δεν την χρειάζονται. Δεν θα υπήρχε αποικισμός ,για να ικανοποιήσει  την ακόρεστη πείνα της  βιομηχανικής οικονομίας για πρώτες ύλες. Δεν θα υπήρχε ολοκληρωτικός πόλεμος χωρίς φθηνό χάλυβα και κατασκευές ακριβείας.

Η ψηφιακή επανάσταση που είναι η μεγαλύτερη γεωπολιτική επανάσταση στην ανθρώπινη ιστορία, έχει ήδη ξεκινήσει. Η  Τεχνητή νοημοσύνη ή ΑΙ (ArtificialIntelligence) αντιπροσωπεύει ό,τι το  «κάρβουνο»  στη  Βιομηχανική Επανάσταση. Στη βιομηχανική επανάσταση ο κόσμος άλλαξε, καθως οι ανθρώπινοι  μύες αντικαταστάθηκαν απο τις μηχανες . Οι  ανθρώπινοι εγκέφαλοι όμως ήταν απαραίτητοι για να κατασκευάσουν, να λειτουργήσουν και να συντηρήσουν τα μηχανήματα και αυτό έφερε πολλές καλές θέσεις εργασίας για όλους. Η  ψηφιακή επανάσταση  ήρθε για να  αντικαταστήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Εξ ορισμού, οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, θα είναι σε θέση να κάνει και η Τεχνητή νοημοσύνη. Τα έξυπνα ρομπότ θα έχουν τόσο τους μύες για να κάνουν την δουλειά όσο και το πνευματικό δυναμικό για να λειτουργούν από μόνα τους. Ο κίνδυνος ο Homo sapiens να είναι σύντομα παρωχημένος, είναι πλέον ορατός.

Πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν τελικά και πόσο γρήγορα θα εξαφανιστούν; Διαφορετικοί ειδικοί προσφέρουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά όλοι συμφωνούν ότι οι αριθμοί είναι τρομακτικά μεγάλοι και τα χρονικά πλαίσια είναι τρομακτικά μικρά. Μια ανάλυση του 2017 προβλέπει, ότι το 38% όλων των θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «υψηλού κινδύνου, από τον αυτοματισμό από τις αρχές της δεκαετίας του 2030». Μέχρι τη δεκαετία του 2040, όπως προβλέπουν οι ερευνητές της Τεχνητής νοημοσύνης, οι υπολογιστές θα μπορούν να διεξάγουν πρωτότυπες έρευνες στα μαθηματικά, να εκτελούν χειρουργικές επεμβάσεις, να γράφουν μυθιστορήματα και να κάνουν οποιαδήποτε άλλη εργασία με παρόμοιες γνωστικές απαιτήσεις.

Σε έναν κόσμο όπου η ανεργία στο 10%  χαρακτηρίζεται ως μια μεγάλη ύφεση και στο 20% θα είναι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, τα ρομπότ μπορεί να κάνουν το ένα τέταρτο ή και παραπάνω από όλες τις εργασίες. Και σε αντίθεση με τη Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία χρειάστηκε πάνω από 100 χρόνια για να ξεδιπλωθεί πραγματικά, οι απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της ψηφιακής επανάστασης, θα γίνουν  σε λίγες δεκαετίες. Αυτήν τη φορά, η επανάσταση δεν θα γίνει σε ένα έθνος καταστηματαρχών, αλλά σε έναν κόσμο πολύ εξειδικευμένων πολυεθνικών εταιρειών, που κυνηγούν ανελέητα τα κέρδη. Και η Τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η πιο κερδοφόρα τεχνολογία που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων θα είναι βασικά ένας ανταγωνισμός μεταξύ της τεχνολογίας Τεχνητής νοημοσύνης. Ο φυλετισμός δεν θα έχει σημασία: Ποιός θα νοιάζεται για την ταυτότητα, αν όλη η δουλειά γίνεται από ρομπότ; Η φιλελεύθερη δημοκρατία ίσως να εξακολουθεί να έχει σημασία, αλλά θα μετεξελιχθεί , θα αλλάξει μορφή και όρια και θα δοκιμαστεί  από κυβερνητικά συστήματα, τα οποία θα έχουν «κατασκευαστεί» με βάση τις νόρμες της ψηφιακής επανάστασης .

Ο  χρόνος –αν λάβουμε υπόψη τί προβλέψεις για το 2030  και το 2040 - γίνεται βραχύτερος  και πιο δυναμικός και ο κορονοϊός με τις «παρεμβάσεις» που έγιναν εξ ονοματός του,  τον έκανε βραχύτερο  και  δυναμικότερο. Και το μείζον ερώτημα αφορά  στο πόσο προετοιμασμένοι είμαστε γι’ αυτές τις βίαιες αλλαγές που βρίσκονται μπροστά μας.  Φυσικά, για να προετοιμαστούμε θα πρέπει προηγουμένως να πληροφορηθούμε και ο κ. Μητσοτάκης προχθές εξακολούθησε την επιλογή της παραπληροφόρησης, της αποσιώπησης και της παραπλάνησης που είναι απαραίτητη για ένα πετυχημενο αιφνιδιασμό..