4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Χρεοδουλεία

Χρεοδουλεία

Η πραγματική απειλή που έχουν μπροστά τους δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν είναι ούτε ο κορονοϊός ούτε η ύφεση.Είναι οι κρίσεις χρέους που θα ακολουθήσουν την πανδημία και θα παρασύρουν την ανθρωπότητα σε ένα φαύλο κύκλο εξαθλίωσης , εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στους δανειστές και συρρίκνωσης ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών  .

Τα πρώτα θύματα της κρίσης θα είναι -όπως και στο παρελθόν- οι πιο ευάλωτες και οι πιο φτωχές χώρες και επιχειρήσεις. Όμως , από τη  διάρκεια και την ένταση της ύφεσης , θα εξαρτηθεί το  αν σε αυτό το γαϊτανάκι του τρόμου θα βρεθούν εγκλωβισμένες οικονομίες που σήμερα θεωρούνται απόρθητες και επιχειρηματικοί κολοσσοί που εμφανίζονταν ανίκητοι. Η προοπτική να τυλιχθεί η ανθρωπότητα από μία αχλή, στην οποία κανείς πέραν των πιστωτών δεν θα αισθάνεται ασφαλής, φαντάζει πιο πιθανή  από ποτέ άλλοτε.

Ο κορονοιός και το χρέος κατέστησαν το πέρασμα της παγκοσμιοποίησης στη φάση της ωριμότητας, πιο ανώδυνο και πιο αναίμακτο,  διαψεύδοντας εκείνους που υποστήριζαν  ότι ο covid-19 σηματοδοτεί  το τέλος της. Όσα έχουν γίνει και οι μέθοδοι (περιστολή ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων) που εφαρμόστηκαν, δεν είναι παρά μία μικρογραφία ενός δυστοπικού κόσμου στον οποίο η πανσοφία των αγορών θα είναι η νέα θρησκεία  και η  λεηλασία των πόρων, η συγκέντρωση των αγορών και η περιστολή ελευθεριών, η νέα αδιαπραγμάτευτη πραγματικότητα.

Οι πτωχές χώρες και οι  χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής είναι ο προπομπός, καθώς αργά ή γρήγορα στο ίδιο μονοπάτι θα βαδίσουν και οι πιο ευάλωτες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Στις αρχές Απριλίου, οι «επενδυτές» είχαν αποσύρει περισσότερα από 96 δισεκατομμύρια δολάρια από όλες τις αναδυόμενες αγορές και οι εκροές κεφαλαίων συνεχίζονται. Η κίνηση αυτή προκάλεσε συναλλαγματικές κρίσεις. Το ραντ της Νότιας Αφρικής και το ρεάλ της Βραζιλίας, ήδη υποχώρησαν κατά 25% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν  η Κένυα,η Νιγηρία και άλλες χώρες. Με τα νομίσματά τους να μετατρέπονται σε «χαρτιά»  η εξυπηρέτηση των εξωτερικών δανείων έγινε ανέφικτη , η χρηματοδότηση των εισαγωγών αδύνατη και η πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης απαγορευτική.

Στην Αφρική οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν, ενώ η η υγειονομική κρίση θα είναι ανεξέλεγκτη αν δεν βρεθούν τα επιπλέον  10,6 δις. δολάρια που σύμφωνα με τα  Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Για να αντιμετωπίσουν την «κεφαλαιακή καραντίνα» , οι φτωχές χώρες στράφηκαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το ΔΝΤ έχει ήδη αποδεσμεύσει κεφάλαια έκτακτης ανάγκης σε τουλάχιστον 39 χώρες και μέχρι τα τέλη Μαρτίου περισσότερες από 40 χώρες το προσέγγισαν για βοήθεια. Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζεται να χορηγήσει  14 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτά τα ανεπαρκή ποσά δόθηκαν με βαριές εγγυήσεις και επώδυνους όρους, που θα γίνουν αβάσταχτοι όταν τα χρήματα αυτά εξαντληθούν  και θα απαιτηθεί νέος δανεισμός. Έτσι στο όνομα του χρέους θα ολοκληρωθεί η  λεηλασία των πρώτων υλών και της γης,  ενώ η πείνα θα προκαλέσει συγκρούσεις, θα αναδείξει δικτάτορες  και θα αναγκάσει εκατομμύρια να πάρουν το δρόμο για την Δύση.

Πολλά απ΄αυτά θα είχαν αποφευχθεί ή θα είχαν αμβλυνθεί αν η Κίνα, ο μεγαλύτερος δανειστής των αναπτυσσόμενων και πτωχών χωρών, δε αποφάσιζε να σφίξει το βρόγχο του δανεισμού. Στις 15 Απριλίου, τα μέλη του  G-20,-εκτός της Κίνας δεσμεύθηκαν να αναστείλουν την αποπληρωμή όλων των δανείων έως το τέλος του έτους. Το Πεκίνο εξαίρεσε εκατοντάδες μεγάλα δάνεια που είχαν δοθεί σε δεκάδες χώρες για την κατασκευή  1.800 έργων στα πλαίσια του προγράμματος  Belt and Road . Έτσι ανάγκασε  τα κράτη-οφειλέτες να επιλέξουν μεταξύ της εξυπηρέτησης του χρέους  και της εισαγωγής βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες. Ανάμεσα στα κράτη-οφειλέτες της Κίνας  είναι το Πακιστάν, που έχει  δανειστεί τουλάχιστον 21 δισεκατομμύρια δολάρια(7% του ΑΕΠ), η Νότια Αφρική με 14 δισεκατομμύρια δολάρια  περίπου(4% του ΑΕΠ), το  Τζιμπουτί (80% του ΑΕΠ) , η  Αιθιοπία (20% του ΑΕΠ) και  άλλες. Προφανής στόχος της κινέζικης ηγεσίας είναι  να αρπάξει τις πολύτιμες για αυτήν πρώτες ύλες τους και να οικειοποιηθεί την ανεκτίμητη γη τους. Με όπλο το χρέος, εκτοπίζει τους δυτικούς ανταγωνιστές και εξασφαλίζει τη σχεδόν μονοπωλιακή εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των χωρών αυτών.

Ανάλογες πρακτικές , προσαρμοσμένες σε ευρωπαϊκές προδιαγραφές , ακολουθεί από το 2010 η Γερμανία με τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης. Η πολιτική του πανίσχυρου αυταρχικού πιστωτή έγινε φανερή στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής που αφορούσε στη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η κυρία Μέρκελ , μπορεί να μη έβαλε,ακόμα, το μαχαίρι στο λαιμό της Ιταλίας, της Ελλάδας , της Ισπανίας, όπως Κίνα στο Τζιμπουτί , αλλά το κούνησε απειλητικά μπρος στο πρόσωπό τους. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, οι «συμβιβασμοί» που συζητά δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο, από μία παράκαμψη πριν το τέρμα στο οποίο θα βρίσκονται οι Γερμανοί και οι  κολαούζοι τους για να αρπάξουν απο τους  Ιταλούς, Έλληνες, Ισπανούς  και όσους ακόμα ευρωπαίους θα βρεθούν στη δίνη της υπερχρέωσης, ότι τους έχει γυαλίσει στο μάτι.

Εκτός από το κρατικό χρέος υπάρχει  και το εταιρικό, το οποίο βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Η ύφεση θα οδηγήσει τις  περισσότερες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να κηρύξουν στάση πληρωμών και οι  τράπεζες σε κάποιες απ΄αυτές θα προτείνουν προγράμματα αναδιάρθρωσης, οι περισσότερες όμως θα καταρρεύσουν για να τις πλιατσικολογήσουν.

Ο κορονοϊός έβαλε σε κίνηση το μηχανισμό για τη  μεγαλύτερη και βιαιότερη  αναδιανομή πλούτου στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κ.Μητσοτάκης και οι  ιδεολογικοί  συγγενείς του σε όλο τον κόσμο, έχουν μία μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους υποδυόμενοι τους σωτήρες. Αυτό που προκαλεί απορία, είναι η εκκωφαντική σιωπή της Αριστεράς, η οποία προφασιζόμενη την «υπευθυνότητα» παρακολουθεί τους πλιατσικολόγους να «ακονίζουν τα μαχαίρια τους» με την αταραξία του ...παρατηρητή.