4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Εγκλωβισμένοι αμερικανοί

Εγκλωβισμένοι αμερικανοί
Μια ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες - αν και πάνω από 40 εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει μέσω της διαδικασίας του early voting - η διάφορα είναι οριακή. Κυμαίνεται από μια έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες, υπέρ της δημοκρατικής υποψήφιας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, και μετά τις τρεις τηλεμαχίες, η Χίλαρι Κλίντον είχε αποκτήσει σαφές προβάδισμα. Κάποιοι μιλούσαν για επερχόμενο θρίαμβο. Ωστόσο, η ανακίνηση της υπόθεσης με τα email της κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, έχει συρρικνώσει τη διαφορά. Η βεβαιότητα της νίκης έχει μετατραπεί σε άγχος για μια απρόσμενη ανατροπή.
Πάντως, χθες υπήρξαν καλά νέα για την Χίλαρι Κλίντον. Ο διευθυντής του FBI,Τζέιμς Κόμεϊ, πληροφόρησε το Κογκρέσο ότι η πρόσφατη έρευνα για τα νέα emails της πρώην υπουργού Εξωτερικών δεν μετέβαλε το συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει η υπηρεσία τον περασμένο Ιούλιο, ότι δεν τίθεται δηλαδή θέμα δίωξής της. Με επιστολή του, ο Κόμεϊ ενημερώνει τους νομοθέτες ότι η υπηρεσία του ολοκλήρωσε την έρευνα. «Η ερευνητική ομάδα του FBI εργάσθηκε αδιάκοπα ερευνώντας μεγάλο όγκο ηλεκτρονικών μηνυμάτων από υπολογιστή που έχουν σχέση με άλλη εγκληματική έρευνα… Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ερευνήσαμε όλες τις επικοινωνίες από και προς τη Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών», αναφέρεται στην επιστολή του Κόμεϊ.
Όπως αναμενόταν, το επιτελείο της Κλίντον εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του FBI, ενώ ο Τραμπ επανέλαβε ότι η αντίπαλός του προστατεύεται από ένα σύστημα που χειραγωγείται.
Η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται στη σκιά των σεξιστικών σχολίων και της διχαστικής ρητορικής του Τραμπ κατά των μουσουλμάνων, των Μεξικανών, και άλλων κοινωνικών ομάδων, από τη μία, και των θολών διασυνδέσεων και της ιδιότυπης διαπλοκής που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση του ιδρύματος Κλίντον από ξένους ηγέτες και πολυποίκιλα συμφέροντα από την άλλη.
Σε κάθε περίπτωση τα δύο στρατόπεδα κινητοποιούν μέχρι και τον τελευταίο πιθανό ψηφοφόρο. Σε αυτό το πλαίσιο, η καλύτερη οργάνωση των δημοκρατικών σε επίπεδο γειτονιάς προσφέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Πάντως, το τοπίο είναι ρευστό. Τα τηλεοπτικά δίκτυα που μέχρι πριν λίγες ημέρες έδιναν σαφές προβάδισμα στην Κλίντον σε όλες σχεδόν τις καθοριστικές πολιτείες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα άλλαξαν τις προβλέψεις τους και τις θεωρούν και πάλι «αμφίρροπες».
Οι πολιτείες «κλειδιά» είναι πρωτίστως η Φλόριντα με 29 εκλέκτορες, και η Βόρεια Καρολίνα με 15. Αν δεν τις κερδίσει ο Τραμπ, δύσκολα φθάνει στον «μαγικό» αριθμό των 270 εκλεκτόρων που του εξασφαλίζει την προεδρία. Σημαντικές, και επίσης αμφίρροπες, είναι το Οχάιο, η Γιούτα, το Νιου Χάμσιρ, και η Πενσυλβάνια.
Σε ένα κλίμα πρωτόγνωρης απαξίωσης, η πλειοψηφία των πολιτών νιώθουν εγκλωβισμένοι. Ούτε η Χίλαρι Κλίντον ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ενθουσιάζουν τους ψηφοφόρους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα επιθυμούσε να είχε διαφορετικές επιλογές.