4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Η κόκκινη κάρτα στον κ. Μπρελουσκόνι

Η κόκκινη κάρτα στον κ. Μπρελουσκόνι

Σχεδόν μία 20ετία αφότου ο επιχειρηματίας και βαρόνος των μίντια Σίλβιο Μπερλουσκόνι εισέβαλε στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας για να κυριαρχήσει επί χρόνια απέναντι σε μία διασπασμένη Αριστερά, η Γερουσία έγραψε τους τίτλους τέλους του κοινοβουλευτικού του βίου ψηφίζοντας υπέρ της αποπομπής του από το Σώμα υπό το βάρος της καταδίκης για φορολογική απάτη.

Στιγμή-ορόσημο στα ιταλικά χρονικά, «μαύρη» ημέρα για τον Καβαλιέρε που καταγγέλλει ότι τον «έστησαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα», αλλά εκείνος «δεν θα κλειστεί σε μοναστήρι». Θα μείνει εδώ και θα συνεχίσει να ηγείται της Forza Italia.

H συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της ιταλικής Γερουσίας διεξήχθη ανάμεσα σε προσβολές, κορόνες και φωνές της δεξιάς για «πραξικόπημα», παρουσία 500 δημοσιογράφων και τεχνικών από ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, και με τις γυναίκες γερουσιαστές της Forza Italia ντυμένες στα μαύρα.

Την ίδια ώρα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωνε από το βήμα κομματικής συγκέντρωσης στο κέντρο της Ρώμης πως η σημερινή είναι «ημέρα πένθους» για τη Δημοκρατία, το νόμο και το δίκαιο, και παραλλήλιζε τους δικαστές με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες...

Η αποπομπή του Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία ήλθε τρεις μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε οριστικά και αμετάκλητα την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού σε τετραετή ποινή φυλάκισης (που μετετράπη σε ένα χρόνο κατ' οίκον περιορισμού ή κοινωφελούς εργασίας ) για την παράνομη αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ομίλου Mediaset.

Στις 17:43 (ώρα Ιταλίας) της 27ης Νοεμβρίου ο ηγέτης της ιταλικής δεξιάς έπαψε να είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Η Ολομέλεια της Γερουσίας άναψε το «πράσινο φως» για την αποπομπή, απορρίπτοντας σε φανερή ψηφοφορία αλλεπάλληλες προτάσεις που είχε καταθέσει στην ημερήσια διάταξη η Forza Italia για να αποφευχθεί η «έξωση» του Μπερλουσκόνι.

Δεν ακολούθησε ψηφοφορία επί αυτής καθαυτής της αποπομπής, καθώς ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο ανακοίνωσε πως δεδομένης της καταψήφισης των προτάσεων της Forza Italia, θεωρείται ήδη αποφασισμένη η έκπτωση του Καβαλιέρε από το αξίωμα του γερουσιαστή. (οι προτάσεις της Forza Italia συγκέντρωσαν 194 όχι, 112 ναι, ενώ υπήρξαν τέσσερις αποχές).

Η απόφαση της Γερουσίας σημαίνει ότι για τα επόμενα 6 χρόνια ο 77χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την εκλογή του στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή που ακούω να χαρακτηρίζεται 'πραξικόπημα' ο απόλυτος σεβασμός των νόμων» δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος Λούιτζι Ζάνγκα ανακοινώνοντας τη στήριξη της κεντροαριστεράς στην αποπομπή.