4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Ουκρανικός ...διχασμός

Ουκρανικός ...διχασμός

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα στο Κίεβο όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση της Ουκρανία από την ΕΕ προσπάθησαν να αποκλείσουν την έδρα της κυβέρνησης και απωθήθηκαν από την αστυνομία με γκλομπς και δακρυγόνα.

Περί τους χίλιους διαδηλωτές επέστρεψαν το πρωί της Δευτέρας μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης για να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση του Κιέβου να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η «μάχη» δίνεται μεταξύ του στρατοπέδου που κοιτά προς την ΕΕ και εκείνων που προτιμούν προσέγγιση με τη Μόσχα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κίεβο αντέστρεψαν βίαια τον προσανατολισμό της χώρας στρέφοντάς την στη Ρωσία.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Ουντάρ (και παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας) Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τους διαδηλωτές τη διατήρηση της πίεσης κατά του καθεστώτος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς μέχρι τη σύνοδο κορυφής για την Ανατολική Σύμπραξη της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας επρόκειτο να υπογραφεί η διμερής συμφωνία συνεργασίας Ουκρανίας.

«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε όσο η συμφωνία δεν υπογράφεται. Θα ζητήσουμε την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης και την παραίτησή της» είχε δηλώσει την Κυριακή ο Κλίτσκο, κατά τη διάρκεια άλλης μεγάλης διαδήλωσης.

Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα να μην υπογράψει την ιστορική συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας. Αμέσως η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποχώρησε στις πιέσεις της Ρωσίας, η οποία είχε σαφώς απειλήσει το Κίεβο με συνέπειες στις οικονομικές τους σχέσεις σε περίπτωση υπογραφής της συμφωνίας με την ΕΕ.

Μετά τη χθεσινή διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στη μεγαλύτερη εκδήλωση που οργανώνεται μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004, η αντιπολίτευση καλεί σε νέα συγκέντρωση σήμερα το μεσημέρι.

Ζώνη ελεύθερου εμπορίου

Την αποδοκιμασία της για τις θέσεις της Ρωσίας στο θέμα δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ουκρανίας, εξέφρασαν θέση Ρόμπαϊ και Μπαρόζο. Επιπλέον, οι δύο αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η ευρωπαϊκή πρόταση «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι».

«Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ελεύθερα τι είδους δέσμευση θέλει με την Ε.Ε.», σημειώνουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Και οι δύο εκφράζουν στην ίδια ανακοίνωση «την έντονη αποδοκιμασία τους για τη θέση και τις ενέργειες της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα αυτό».

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εγκαταλείπουν την προετοιμασία αυτής της συμφωνίας σύνδεσης, την οποία θα υπέγραφαν με την Ε.Ε. στο τέλος της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στο Βίλνιους.

«Η πρόταση για την υπογραφή μιας άνευ προηγουμένου συμφωνίας σύνδεσης και (δημιουργίας) μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι», διαβεβαιώνουν οι Ρόμπαϊ και Μπαρόζο στην ανακοίνωσή τους.

«Μολονότι γνωρίζουμε τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η Ουκρανία, πιστεύουμε ότι οι βραχυπρόθεσμοι προβληματισμοί δεν θα πρέπει επισκιάσουν τα μακροχρόνια οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει αυτή η σύμπραξη», επισημαίνουν οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες στην ανακοίνωσή τους.

«Οι πιο ισχυρές σχέσεις με την Ε.Ε. δεν συνάπτονται σε βάρος των σχέσεων μεταξύ των εταίρων μας της Ανατολής και των άλλων γειτόνων τους, όπως η Ρωσία», καταλήγουν οι Ρόμπαϊ και Μπαρόζο στην ανακοίνωσή τους, στην οποία υπογραμμίζουν ότι η Ε.Ε. «εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να αποσαφηνίσει μαζί με τη Ρωσία τον αμοιβαία θετικό αντίκτυπο που θα έχει μια ανάπτυξη του εμπορίου και των συναλλαγών με τους γείτονές μας».