4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Τα πάθη του κυρίου Μπερλουσκόνι

Τα πάθη του κυρίου Μπερλουσκόνι

Την προηγούμενη Τετάρτη η ιταλική Γερουσία έθεσε εκτός σώματος τον Σίλβιο Μπερλοσκόνι, τον δισεκατομμυριούχο που ηγήθηκε της ιταλικής Δεξιάς για είκοσι χρόνια. Ο τρεις φορές πρωθυπουργός, έμεινε επιτέλους μόνος, αφού οι βασικοί πολιτικοί σύμμαχοί του στη Δεξιά, του γύρισαν την πλάτη.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η καταδίκη του Μπερλοσκόνι για φορολογική απάτη της τηλεοπτικής αυτοκρατορίας του Mediaset. Η αποπομπή του κρίθηκε αναγκαία από τους γερουσιαστές της αντιπολίτευσης, αφού για πρώτη φορά υπήρχε το νομικό πλαίσιο για την αποπομπή του. Πέρσι η κυβέρνηση Λέτα ψήφισε έναν νέο νόμο ενάντια στη διαφθορά, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί κάποιος που έχει καταδικαστεί για περισσότερο από δύο χρόνια για αδίκημα διαφθοράς να εκπροσωπεί τον ιταλικό λαό ή να είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε εκλόγιμη θέση.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα μαζί με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο ψήφισε την αποπομπή του, τη στιγμή που γυναίκες γερουσιαστές που πρόσκεινται στον Μπερλοσκούνι φώναζαν «Σίλβιο, Σίλβιο». Ο ίδιος Ο Μπερλουσκόνι θεώρησε την καταδίκη του ως «πλήγμα για τη δημοκρατία».

Ο Σίλβιο πλέον πράγματι φοβάται ότι θα πάει στη φυλακή. Παρότι έχει καταδικαστεί ήδη με τέσσερα χρόνια φυλάκιση για φορολογική απάτη, δεν βρέθηκε ποτέ πίσω από τα σίδερα διότι είχε πάρει χάρη για τις πρώτες του καταδίκες που διεπράχθησαν πριν το 2006, καθώς και γιατί έχει πατήσει τα εβδομήντα. Αλλά σε περίπτωση που καταδικαστεί ξανά, δεν μπορεί να πάρει πάλι χάρη ούτε λόγω ηλικίας ούτε για διαγραφή των προηγούμενων αδικημάτων. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν τρεις δίκες εις βάρος του: μία για πληρωμή ανήλικης πόρνης και κατάχρηση εξουσίας για να συγκαλύψει την πράξη του, μία άλλη για χρηματισμό αντιπολιτευόμενου γερουσιαστή και μία τρίτη, πάλι για κατάχρηση εξουσίας.

Οι πιθανότητες να μπει στη φυλακή ο Σίλβιο ενώ είναι υπόδικος δεν είναι μικρές. Η Ιταλία έχει μετά την Τουρκία το μεγαλύτερο ποσοστό κρατουμένων σε φυλακές, ενώ η δίκη τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Βέβαια, για να βάλει κάποιος τον Μπερλοσκούνι στη φυλακή πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση. Το νομικό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η μιντιακή Αυτοκρατορία του Μπερλοσκούνι υπάρχει, αλλά ούτε η κεντρο-αριστερά ούτε η κεντρο-δεξιά τολμά ακόμη να το εφαρμόσει. Εάν κάποιος δεν τολμήσει να αναλάβει την πολιτική βούληση να αφοσιωθεί σε μία σοβαρή και πραγματική καταδίκη του Μπερλοσκούνι, για μία ακόμη φορά θα καταφέρει να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη.

Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια η ιταλική δημοκρατία και οι θεσμοί της θα κληθούν να αποδείξουν εάν λειτουργούν ή εάν η δημοκρατία στη χώρα «είναι πράγματι ένα ανέκδοτο» όπως δεν διστάζει να διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ο κωμικός Γκρίλο.