4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το μεγάλο κόλπο της Αρκτικής

Το μεγάλο κόλπο της Αρκτικής

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη διέταξε την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας  της Ρωσίας στην Αρκτική , ως απάντηση στην επέκταση της κυριαρχίας του Καναδά. «Ζητώ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη των στρατιωτικών υποδομών και μονάδων στην περιοχή της Αρκτικής» , δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με στρατιωτικά στελέχη στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας .

Η ρωσική αντίδραση ήρθε έπειτα από την παρουσίαση από καναδικής πλευράς στα Ηνωμένα Έθνη ενός σχέδιο χαρτογράφησης του θαλάσσιου πυθμένα της Αρκτικής, τον οποίο διεκδικεί και η Ρωσία. Έχοντας σχεδιάσει τη διεξαγωγή μίας σειράς επιστημονικών μελετών, ο Καναδάς θέλει να αποδείξει ότι « η κορυφογραμμή Lomonosov » αποτελεί προέκταση της καναδικής υφαλοκρηπίδας, κάτι που σημαίνει ότι ο Καναδάς διεκδικεί μεγαλύτερα κυριαρχικά δικαιώματα στους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους του Βόρειου Πόλου.

Η κορυφογραμμή Lomonosov αποτελείται από μία αλυσίδα υποθαλάσσιων βουνών που διασχίζουν τον Αρκτικό Ωκεανό  σε μήκος  1800 χιλιομέτρων και εκτείνονται μεταξύ του Καναδά και της Σιβηρίας. Το καλοκαίρι, μια ρωσική αποστολή έκανε ανάλογες επιστημονικές έρευνες στη περιοχή, σε μία προσπάθεια επίδειξης ισχύος. Η κίνηση αυτή εξόργισε την  καναδική κυβέρνηση.

Η συντηρητική καναδική κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, έχει αναγάγει  την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καναδά στην Αρκτική, ως βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. « Ο Βορράς αποτελεί  ένα ουσιαστικό μέρος της συλλογικής μας κληρονομιάς και είναι το μέλλον του Καναδά ", δήλωσε τη Δευτέρα η καναδέζα υπουργός Ανάπτυξης του Βορρά, LeonaAglukkaq. Εκτός από τη Ρωσία και τον Καναδά , στο παιχνίδι μπαίνει και η Δανία, η οποία έχει στο παρελθόν διεκδικήσει τα δικαιώματά  της στο Βόρειο Πόλο .

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το βόρειο ωκεανό εξηγείται από τις όλο και μεγαλύτερες ευκαιρίες που προσφέρονται από το λιώσιμο των πάγων. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται η αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή, μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης. Επιπλέον, εικάζεται ότι στον υποθαλάσσιο χώρο της περιοχής βρίσκεται το 22% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.  Πρόσφατα η Greenpeace ζήτησε από τον Καναδά να εγκαταλείψει την εκμετάλλευση πετρελαίου στο Βόρειο πόλο , υποστηρίζοντας ότι η αυξανόμενη ανθρώπινη δράση «θα επιταχύνει την κλιματική κρίση».

Η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει ήδη ξεκινήσει από τη ρωσική πλευρά, με τη Gazprom να ελέγχει την εκμετάλλευση. Θυμίζουμε ότι πριν από δύο μήνες ακτιβιστές της Greenpeace προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν σε πλατφόρμα εξόρυξης της Gazprom, με αποτέλεσμα την πολύμηνη κράτησή τους σε ρωσικές φυλακές, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το  Σεπτέμβριο την επαναλειτουργία στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, για την παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας .