4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το στοίχημα της Γροιλανδίας

Το στοίχημα της Γροιλανδίας

Του Σ. Γαλάτη. Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα στα Μέσα της Νορβηγίας και της Δανίας ότι το μεγαλύτερο νησί στο κόσμο, η Γροιλανδία, σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα ουρανίου του υπεδάφους της με απώτερο σκοπό να αποκτήσει την οικονομική ισχύ για να ζητήσει την ανεξαρτησία της από τη Δανία.

Η Γροιλανδία έγινε επίσημη αποικία της Δανίας το 1814. Το 1973 έγινε μέλος της ΕΟΚ όταν η Δανία εισχώρησε στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινότητας. Παρ΄όλα αυτά, δέκα χρόνια αργότερα, η πλειονότητα των κατοίκων της Γροιλανδίας ψήφισε σε δημοψήφισμα την αποχώρηση της χώρας από την ΕΟΚ. Το 1979 απέκτησε καθεστώς αυτονομίας από τη Δανία, ενώ το 2008 η χώρα ενέκρινε την μεταφορά περισσότερων εξουσιών από τη Δανέζικη κυβέρνηση στο τοπικό Κοινοβούλιο. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η οικονομία της Γροιλανδίας έχει εκτοξευθεί κυρίως λόγω της συστηματικής εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων της σε φυσικούς πόρους.

Στις πρόσφατες εκλογές την άνοιξη του 2013, η πολιτική συζήτηση περιστράφηκε με θέρμη γύρω από το ζήτημα της ανεξαρτησίας. Η νέα πρωθυπουργός της χώρας (και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός), Άλεκα Χάμοντ, που προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υποσχέθηκε την επαύριον των εκλογών να «προχωρήσει ρεαλιστικά αλλά αποφασιστικά» το ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Το φθινόπωρο το Κοινοβούλιο της Γροιλανδίας αναμένεται να διεξάγει έναν εκτενή κύκλο συζητήσεων πάνω στο ενδεχόμενο της ανεξαρτητοποίησής της. Το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ουρανίου. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Γροιλανδούς και και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, είναι η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας εάν ανεξαρτητοποιηθεί, οι οποίες προς το παρόν εξακολουθούν να ανήκουν στη Κοπεγχάγη.

Η σύγκρουση μεταξύ «αποικίας» και «μητρόπολης» στο προσεχές διάστημα θεωρείται δεδομένη, καθώς η Δανία είναι από τα λίγα κράτη που έχουν ταχθεί σθεναρά επί δεκαετίες ενάντια στην αύξηση των πυρηνικών όπλων αλλά και της πυρηνικής ενέργειας. Τα σκανδιναβικά Μέσα αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες οι σχέσεις μεταξύ Γροιλανδίας και Δανίας θα «διαταραχθούν».

Σύμφωνα με το γεωλογικό ερευνητικό ινστιτούτο της Γροιλανδίας, στο υπέδαφος της χώρας υπάρχουν περισσότεροι από 600,000 τόνους ουρανίου, τη στιγμή που η ετήσια παγκόσμια παραγωγή είναι της τάξης των 40,000 τόνων.

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας η οποία αριθμεί 57,000 κατοίκους, είναι αυτόχθονες Ινουίτ ή κατά τον κόσμο, Εσκιμώοι. Οι δύο βασικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές της χώρας είναι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το -πρώην κομμουνιστικό και νυν ριζοσπαστικό αριστερό- κόμμα των Ινουίτ, ενώ μικρότερα ακρο-αριστερά κόμματα εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα τόπικα Μέσα, για την πλειοψηφία των κατοίκων της Γροιλανδίας η εξαγωγή ουρανίου είναι υψίστης σημασίας καθώς θεωρείται ότι μόνο έτσι η χώρα θα αποκτήσει την οικονομική αλλά και πολιτική ισχύ να διεκδικήσει με αξιώσεις την ανεξαρτησία της από τη Δανία.