4news-front

  • Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι τα παιδιά εύπορων και μορφωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης από
  • Μετά από πολλές διαβουλεύσεις η Κομισιόν ενέκρινε το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον δραστικό περιορισμό της πλαστικής σακούλας, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβής για το
  • Η Σιγκαπούρη είναι η πιο ακριβή πόλη του κόσμου. Οφείλει τον τίτλο, κυρίως, στο κόστος κατοικίας, αφού το ενοίκιο μίας γκαρσονιέρας στο κέντρο ξεπερνά τα €2.500 ($ 3.027),
  • Πόσο εύκολα μπορούμε να αντισταθούμε σε ντόνατς, τούρτες, πάστες και γενικά στα γλυκίσματα;Όσοι μπορούν είναι τυχεροί.   Οι υπόλοιποι πρέπει να το ξανασκεφτούν, όταν θα

Το τουρκικό οικονομικό θαύμα δοκιμάζεται

Το τουρκικό οικονομικό θαύμα δοκιμάζεται
Η χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου του τούρκου πρωθυπουργού με τον ακροδεξιό ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τη διαπίστωση ότι συμφώνησαν στο νέο σύνταγμα που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου, προκάλεσε νέα κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ενώ το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε σε λίγες ώρες απώλειες 2%.
Τα νέα για την οικονομία πράγματι δεν είναι καλά, και αυτό τώρα επηρεάζει αρνητικά τους κάποτε ενθουσιώδεις ψηφοφόρους του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό δεν θέλει αποξένωση από την Ευρώπη, αλλά ούτε και αλλαγή του πολιτειακού συστήματος, που δεν αρέσει όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και σε βουλευτές του Μπαχτσελί. Και όλα αυτά συν την αβεβαιότητα των ρωσοτουρκικών σχέσεων, και φυσικά τα ανοικτά μέτωπα Συρίας και Ιράκ που μετρούν πλέον θύματα στις τάξεις του τουρκικού στρατού.    
Οι προβλέψεις για τους τελευταίους μήνες του 2016 δεν είναι καθόλου αισιόδοξες για την Τουρκία. Το αποτυχημένο πραξικόπημα και η πολιτική αστάθεια έχουν επιφέρει πλήγμα στην άλλοτε πανίσχυρη τουρκική οικονομία.Η βιομηχανική παραγωγή, που είναι η ατμομηχανή της τουρκικής οικονομίας, καταγράφει ήδη μείωση που αγγίζει το 3,1%, ενώ μείωση παρουσιάζει και ο βασικός οικονομικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για το μήνα Νοέμβριο. Εάν τα οικονομικά δεδομένα για το τρίτο τρίμηνο του 2016 που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν προσεχώς συνεχίσουν να κινούνται σε αρνητική τροχιά, τότε για πρώτη φορά μετά το 2009 η τουρκική οικονομία θα παρουσιάσει μια συνολική εικόνα οικονομικής συρρίκνωσης. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα πιάσει φέτος τον στόχο του 3,2% για την ανάπτυξη, ενώ και ο στόχος για 4,4% ανάπτυξη το 2017 φαντάζει μακρινός.
Η απόπειρα πραξικοπήματος μείωσε την εσωτερική ζήτηση, επιφέροντας πλήγμα τόσο στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών όσο και στην εμπιστοσύνη του παραγωγικού τομέα.Η συνολική οικονομική δραστηριότητα στην Τουρκία παρουσιάζει κάμψη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα πολιτική αστάθεια. Και οι ρωσικές κυρώσεις προς την Τουρκία ύστερα από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στην τουρκοσυριακή μεθόριο πέρυσι συνέτειναν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης. Μεγάλες επίσης ήταν και οι απώλειες που καταγράφηκαν στον τομέα του τουρισμού. Αναφορικά με τα έσοδα του τουριστικού κλάδου καταγράφηκαν απώλειες στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, δηλαδή τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέβριο. Το γεγονός αυτό επέδρασε αρνητικά στις γενικές οικονομικές επιδόσεις της χώρας.Από την πλευρά του ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την φετινή ανάπτυξη από το αρχικό 4,5% στο 3,2%.Κι αν τα οικονομικά μεγέθη για το 2016 είναι λίγο πολύ αναμενόμενα, το ίδιο απαισιόδοξες φαίνονται και οι οικονομικές προβλέψεις για το 2017. Οι τοπικές πολιτικές συγκρούσεις σε πολλές επαρχίες, ο κουρδικός παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ΝΑ Τουρκία, το Ισλαμικό Κράτος, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ αλλά και οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, και ειδικότερα η αναμονή των επόμενων κινήσεων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αλλά και της ΕΚΤ, αυξάνουν τους φόβους για συνέχιση των κακών οικονομικών επιδόσεων της Τουρκίας και την επόμενη χρονιά.
Έτσι, ο στόχος του 4,4% για το 2017 είναι υπερβολικά αισιόδοξος και εκτιμά ότι η πραγματική ανάπτυξη θα κινηθεί γύρω στο 3%. Στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει ήδη τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης μέσω ενδεχόμενων φοροελαφρύνσεων. Σε κάθε περίπτωση η επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αναμένεται στις 12 Δεκεμβρίου. Από τα επίσημα δεδομένα που θα δοθούν στη δημοσιότητα θα εξαρτηθούν εν τέλει και οι πρώτες ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις για το 2017.
Τέλος, στο ίδιο διάστημα η τουρκική λίρα παρουσιάζεται εμφανώς αποδυναμωμένη απέναντι στο δολάριο, ιδίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας σε μια προσπάθεια τόνωσης του εθνικού νομίσματος αύξησε τα επιτόκια. Σύμφωνα με αναλυτές, η περαιτέρω αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας το 2017 θα μπορούσε να επιφέρει ένα επιπρόσθετο σοβαρό πλήγμα στην ήδη ασθμαίνουσα εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.